Elemzés

2024.04.03. 09:14

Alapjogokért Központ: Gyurcsány mellett kötöttek ki a politikai halál elől menekülő kispártok

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mellett kötöttek ki a politikai halál elől menekülő kispártok - állapította meg az Alapjogokért Központ a legfrissebb elemzésében, amelyről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

MW

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az elemzésben az áll, hogy Gyurcsány Ferenc 2010-ben az MSZP-ben indította újra a korábban rövid időre hibernált politikai karrierjét egy platformmal, a múlt héten bejelentett stratégiai együttműködéssel viszont az MSZP vált a születése óta öt százalék alatti támogatottságú Párbeszéddel karöltve a DK platformjává.   

"Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni" - írta Gyurcsány Ferenc 2014-ben, kijelölve maga számára is azt a programot, melynek megvalósításáért azóta minden egyes politikai változás, ellenzéken belüli átalakulás alkalmával tesz egy lépést előre - olvasható a közleményben.   

Az elemzés szerint ez történik most is, amikor az ellenzéki térfélen megjelent egy új szereplő, aki rendkívül erőszakosan tör előre a nyilvánosságban is.   

Magyar Péter ugyanazt a destruktív szellemiséget képviseli, mint 2010 óta az összes kormányellenes aktor, a különbség legfeljebb annyi, hogy a jelek szerint ebben javarészt a lehető legszemélyesebb sértettség motiválja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormányoldal tevékenyégét elutasító szavazói réteg egy részét lehet képes maga mellé állítani, illetve felkeltheti azoknak a külső szereplőknek a figyelmét, amelyek a belpolitikai térben a zűrzavar növelésében érdekeltek

- fogalmaztak.   

Mint írták, egy ilyen változás veszélyt jelenthet az egyébként is "halálsoron" üldögélő, gyenge pártok számára, akiket már csak jobb híján támogat néhány tízezer választó.   

A történések ugyanakkor arra is rámutatnak az Alapjogokért Központ szerint, hogy Gyurcsány ezekben a helyzetekben "golyóálló", legalábbis "félszemű a vakok között", tekintve, hogy az ő nagyobbacska bázisát a tűzön-vízen kormányellenesség mellett a vezető személye is összetartja.   

"Szövetkezni, ellenállni, programot adni és legfőképp vigyázni egymásra - ez a feladat" - folytatta szűk tíz évvel ezelőtt született írását Gyurcsány Ferenc.   

"Azt persze nem írta le részletesen, hogy úgy akarja megőrizni a többi baloldali szereplőt, hogy egyiket a másik után teszi saját politikai kosztosává, akinek pedig ez nem tetszik, az szépen lassan éhen hal" 

- tették hozzá.   

Úgy folytatták, hogy 

Gyurcsány már az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás után elkezdte magához csábítani a baloldali politikusokat:

Budapesten már akkor két, 2022 októberében pedig egy további megválasztott kerületi polgármester is a DK-hoz, illetve annak frakciójához csatlakozott, amivel a bukott miniszterelnök megerősítette a fővároson belüli és a főpolgármester feletti befolyását is.   

"Ezt követően céljai elérése érdekében zsarolni is kész volt Karácsony Gergelyt, sőt, 2023 márciusában a nyilvánosság előtt, egy rádióinterjúban utasította a főváros pártpolitikai eszközévé tételére" - írták, hozzátéve, hogy a mostani stratégiai együttműködés ezt a hatalmi viszonyrendszert mélyíti el arra az esetre, ha Budapesten júniusban nem történik változás.   

"Gyurcsány tehát a zűrzavart kihasználva némileg ismét előrenyomult a balszárnyon. A politikai csatározás átfogó képe a mostani átalakulásokkal nem változik, mert önálló, többséget maga mögé állítani képes politikai erőből továbbra is csak egy van, ez pedig a Fidesz" - áll az elemzésben.

Magyar Péter elsősorban nem a Fidesz–KDNP-re, hanem az ellenzékre jelent veszélyt

Magyar Péter elsősorban nem a Fidesz–KDNP-re, hanem az ellenzékre jelent veszélyt – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Szerinte Varga Judit volt férjének a politikai kommunikációja is egyértelműen az ellenzéki pártok szavazóbázisát célozza meg.

– Az ellenzéki pártok úgy tartanak Magyar Pétertől, mint ördög a tömjénfüsttől. Erre minden okuk meg is van: az ellenzékváltó hangulat Magyarországon régi jelenség, ezért figyelhető meg időről időre, hogy a pártok helyett a kormánnyal kritikus sajtó és a külföldi donorok kezdenek politikacsinálásba – fogalmazott Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója kifejtette, most is ez történik, mivel Magyar Pétert azok a sajtótermékek és külföldi érdekcsoportok szócsövei futtatják, amelyek/akik szándéka az ellenzéki nómenklatúra megtörése; a cél ugyanaz, az eszköz más csupán az ő személyében.

– Ez a casting régóta tart már: ami 2010 előtt volt Gráf, Mesterházy vagy Botka, az ma Pankotai, Márki-Zay vagy Magyar. Innen nézve nem reális forgatókönyv, hogy az aktuális ellenzéki pártok közül bárki a sorai között szeretné tudni őt. Már csak azért sem, mert Magyar megmutatta, hogy miként viselkedik a saját családjával és egykori politikai közösségével: az ő valódi arca mutatkozik most meg, és semmi kétség sincs afelől, hogy bárki mással is így bánna fordított helyzetben – tette hozzá.

Az elemző szerint reálisabb forgatókönyv az, hogy egy régi, feledésbe merült politikai platformot élesszen újjá, mintsem az a lehetőség, hogy a Gyurcsány Ferenchez ezer szállal kötődő pártok valamelyikével egyezségre jusson. Szerinte ha mégis utóbbi történik meg, úgy Magyar Péter már egyébként is megkérdőjelezhető igazmondási és hitelességi képessége romlana tovább a közvélemény szemében.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában