Ellentétek

2023.06.15. 10:32

Egy szlovák képviselő szerint nem normális, hogy magyar származású miniszterelnöke van az országnak

Rastislav Schlosár szerdai felszólalásában arról beszélt, nincs rendben, hogy Ódor Lajos magyar nemzetiségűként Szlovákia miniszterelnöke lehet.

MW

Robert Fico 2016. március 23-án a szlovák parlamentben tette le az esküt

Forrás: AFP

Fotó: Samuel Kubani

Szlovákiában mindenkinek lehetősége van a politikai önérvényesítésre – válaszolta Robert Fico, a szlovákiai Smer párt elnöke, amikor Ódor Lajos kinevezését követően egy sajtótájékoztatón megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a kormányfő magyar nemzetiségű – írja a Ma7.sk.

Ódor Lajosnak eddig különösebben nem firtatták magyar nemzetiségét a szlovák parlamentben, mint írja a ma7.sk, leginkább „sorosozták” őt.

A napokban azonban a kormányprogram vitájában a Marián Kotleba-féle ĽSNS (A Mi Szlovákiánk Néppárt) képviselője, Rastislav Schlosár azt kérdezte képviselőtársaitól, miként vélekedne Ludovít Stúr (a XIX. századi szlovák nemzeti mozgalom vezetője) a jelenlegi helyzetről?

Schlosár azt válaszolta, nem tartja „normálisnak, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság egy kisebbség képviselője legyen, hiszen a többséget kell képviselnie”.

A felszólalás idején Ódor Lajos nem tartózkodott az ülésteremben.

A válasz sem késett

Rastislav Schlosár szavaira Ondrej Dostál SaS-es képviselő reagált elsőként: „Beismerni, hogy problémája van a miniszterelnök magyar nemzetiségével, az nem más, mint fasizmus” – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában