Fontos témák

2023.05.18. 18:51

Novák Katalin az ENSZ-ben: az ukrajnai háború és a demográfiai válság is fenyegeti Európát

"A közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában dúló háború ránk is hatással van, és olyan demográfiai visszaeséssel és kihívásokkal szembesülünk, amelyekkel még korábban soha" - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön az ENSZ katasztrófák kockázatainak csökkentésére és az ellenállóképesség növelésére létrehozott Sendai Keretszerződés kapcsán tartott New York-i konferenciáján.

MW

Novák Katalin az ENSZ katasztrófák kockázatainak csökkentésére és az ellenállóképesség növelésére létrehozott Sendai Keretszerződés kapcsán tartott New York-i konferenciáján

Forrás: Facebook / Novák Katalin

Fotó: Donát Kékesi

Magyarország egy tízmillió lakosú, közepes ország Európa szívében és annak ellenére, hogy nincsen tengerünk vagy más, jelentős természeti forrásunk, mégis kiemelkedő erőfeszítéseket teszünk a bajba jutottak megsegítségére - kezdte beszédét a köztársasági elnök, felhívva a figyelmet az Európát jelenleg érintő súlyos kihívásokra, köztük a világjárványt, az erdőtüzeket, áradásokat és az Ukrajnában zajló háborút említve.

Novák Katalin kiemelte, hogy 2017-es indulása óta a Hungary Helps program 54 országban, több mint százmillió dollár értékben mintegy 300 humanitárius és rehabilitációs programot támogatott. Mint elmondta, Magyarország az elsők között sietett Törökország segítségére a februári földrengés után. Kiemelte: 167 szakértővel és 29 mentőkutyával összesen 35 embert mentettek ki a romok alól. Emellett több mint száz tonnányi gyógyszert és orvosi felszerelést biztosítottak Törökországnak, magyar szakemberek több épület újraépítésében is segítséget nyújtanak.

"Ott voltunk és segítettünk a tavalyi pakisztáni árvizek idején, az azt megelőző évben a horvátországi földrengéskor" - sorolta Novák Katalin, kiemelve: ez mind csak egy-egy példa, amely megmutatja, mennyire fontos, hogy ne csak magunkat védjük, de egymást is segítsük.

Mégis kinek szeretnénk megmenteni földünket, ha nem a következő generációnak? 

- tette fel a kérdést Novák Katalin.

"Erős családokra van szükség, amelyekben megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogyan vigyázzanak saját környezetükre és hogyan segítsenek a bajbajutottakon" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút. Egy bölcsőkkel, és nem sírokkal teli jövőt 

- idézte fel Ferenc pápa szavait, melyek a Szentatya április végi magyarországi látogatásán hangoztak el.

"Együtt még többet tehetünk egy biztonságos és fenntartható jövő kiépítése érdekében. Magyarország készen áll, hogy segítsen" - mondta az államfő.

Az államfő kiemelte: "büszke vagyok arra, hogy olyan találkozón lehetek jelen, ahol a Közgyűlés magyar elnöke, Kőrösi Csaba látja el a levezető elnöki teendőket."

Novák Katalin megköszönte Kőrösi Csabának az elmúlt 8 hónap munkáját.

Az államfő az ENSZ katasztrófa kockázat-csökkentési ülését követően találkozott a magyar közgyűlési elnökkel, akinek személyesen is kifejezte köszönetét. Novák Katalin szintén rövid megbeszélést folytatott Mami Mizutorival, az ENSZ főtitkárának katasztrófák kockázatának csökkentéséért felelős különmegbízottjával.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában