Ukrán válság

2023.05.03. 06:29

Meghamisított Petőfi-festménnyel kampányolnak az oroszok ellen Kárpátalján

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményén photoshoppal kicserélték a kozákok kék-sárga zászlaját fehér-kék-piros, cári sasos lobogókra, hogy így hívják fel a figyelmet az orosz agresszióra – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Kárpátalján photoshoppal készített plakátokat helyeztek ki

Forrás: Facebook

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményének meghamisításával indult a magyarországihoz hasonló plakátkampány Kárpátalján. Az orosz agressziót elítélő, az 1848–1849-es, valamint az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot az orosz–ukrán háborúval történelmi párhuzamba állító óriásplakátok a magyar–ukrán határ menti városokban jelentek meg,

A poszterek egyik változatán magyar és ukrán nyelven azt írják, „Oroszország ölte meg Petőfit – Oroszország gyilkol minket”, alatta pedig két kép látható. 

A jobboldali Ukrajna térképét ábrázolja, amint orosz rakétatámadás alatt áll, míg a bal oldalon 

Hegedűs László Petőfi halála című festménye. Illetve majdnem, ugyanis a plakát készítői photoshop segítségével az eredeti festményen lévő sárga-kék zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra. Ennek oka feltehetően az, hogy a képen Petőfit leterítő kozákok zászlója és az ukrán zászló színei gyakorlatilag megegyeznek

– mutat rá a Magyar Nemzet.

Az eredti festményen nem orosz lobogók vannak.
Hegedűs László Petőfi halála című festményén kék-sárga zászlók láthatók. Forrás: Wikipédia

A másik plakáton az olvasható magyarul és ukránul: „Oroszország gyilkolta Magyarországot, gyilkolja Ukrajnát.” A felirat alatti képek egyike egy lyukas magyar zászlót ábrázol a Corvin közben, míg a plakát jobb oldalán egy lebombázott épület látható az ukrán lobogóval, arra utalva, hogy 1956-ban Oroszország Magyarországot gyilkolta, most pedig Ukrajnát.

A kétnyelvű plakátokról elsőként a Csehszlovák Kém nevezetű Facebook-oldalon számoltak be, de 

arról egyelőre nem tudni, ki finanszírozta a kép- és történelemhamisítással készített posztereket. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában