Törvényjavaslat

2023.02.27. 12:21

Megszűnhet a kötelező orvosi kamarai tagság

A kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését célzó törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a Belügyminisztérium.

Forrás: Shutterstock

A kormány nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium (BM) az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – közölte a tárca az MTI-vel. 

A BM a változtatást azzal indokolta, hogy 

a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog, a Magyar Orvosi Kamara azonban ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

Leszögezték: „A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan."

A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését

 – tették hozzá.

Úgy fogalmaztak: a kamara „visszaélésszerű magatartása” veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen.

Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait – áll a közleményben.

A BM törvényjavaslatának célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése

 – tették hozzá.

„A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja” – írták.

Korábban az Index számolt be róla, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak – emlékeztet a hír kapcsán a Magyar Nemzet. Az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek alapján az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.  

A MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel

– Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz. Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. 

Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek

 – részletezte.

Hozzátette, akik részt vennének az ügyeleti rendszerben, azokat árulással vádolják meg.

CSATÓ Gábor
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az OMSZ székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én
Fotós: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Az OMSZ főigazgatója példaként elmondta, gyermekügyeleti rendszerben érintett orvosok jelezték, hogy semmiképp nem szeretnének szembemenni a kamarával, de hivatásukat ellátnák, ezért inkább önkéntes alapon, ingyenesen letöltött munkaórákat ajánlottak fel a mentőszolgálatnak, hogy ez ne legyen a MOK által támadható.  

Ma reggel jelezték, hogy a győri kollégákkal egyeztetve visszaléptek ebből az önkéntes szerződésből is, mert nem szeretnének erre a csatamezőre tévedni. Ez elképesztő. Ők a betegekért szeretnének dolgozni, mi a mentőszolgálatnál szintén ezt a célt tartjuk szem előtt

– mondta. 

Hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy a kamara – amelynek az orvosok szakmai képviseletét kellene ellátnia – elkezdi gyűjteni „azon kollégák nevét, akik önkéntesen szeretnének szerződni a mentőszolgálattal”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában