Nyomásgyakorlás

2023.02.23. 22:54

Elemző: Magyarország addig tud kimaradni a háborúból, amíg a destabilizációs kísérletek sikertelenek

A magyar álláspont változatlansága példaértékű, hiszen hatalmas nyomás nehezedett a kormányra annak érdekében, hogy csatlakozzon a háborúpárti táborhoz – mondta Deák Dániel.

Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány A válságok kora - Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben című konferenciáján a Várkert Bazárban 2022. január 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor ismételten egyértelművé tette, hogy a külföldi nyomás ellenére is fenntartja Magyarország a békepárti álláspontját. Ez egy következetes, a háború kitörése óta változatlan álláspont, miközben Európa sok országának változott a véleménye amerikai hatásra – jelezte a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 

A magyar álláspont változatlansága példaértékű, hiszen hatalmas nyomás nehezedett a kormányra annak érdekében, hogy csatlakozzon a háborúpárti táborhoz. A háború elhúzódása miatt arra lehet számítani, hogy 

ez a nyomásgyakorlás tovább fog erősödni, ezzel szemben újabb politikai támasz lehet a parlament elé terjesztendő határozati javaslat,

amellyel szintén erősíteni akarják a békepárti álláspontot a kormánypártok – mondta ezzel kapcsolatban Deák Dániel. 

Magyarország ellenáll

Az elemző emlékeztetett, a mostani amerikai befolyásolási kísérlet kísértetiesen hasonlít a 2014-esre, amelynek szintén sikerült ellenállni. 

Az elemző értékelése szerint Magyarország addig tud kimaradni a háborúból, amíg stabil a nemzeti kormány pozíciója és a külföldi destabilizációs kísérletek kudarcot vallanak. 

Mint mondta; a mostani nagyban hasonlít a 2015-ös migrációs válságra reagáló magyar „testtartásra”. – Emlékezhetünk, akkor is szinte teljesen egyedül volt Magyarország az álláspontjával Európában, majd szépen lassan bővült a bevándorlást elutasító politikai vezetők tábora. Ugyanez fog bekövetkezni most is – vetítette előre az elemző. 

Csökken a háború támogatottsága

Deák Dániel elmondta; minden felmérés azt mutatja, hogy a nyugati társadalmakban is folyamatosan csökken a háború és a szankciók támogatottsága. – Ebből fakadóan – a bevándorlási krízishez hasonlóan – csupán ki kell várni, hogy az uniós országokban választásokat tartsanak, és leváltsák a háborúpárti kormányokat – vélekedett. 

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában