Ország-világ

2021.04.27. 22:38

Idén is rendhagyó lesz a csíksomlyói pünkösdi búcsú

Már második alkalommal érinti a járvány az összmagyarság legjelentősebb ünnepét.

A hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül lehetett csak megtartani az idei csíksomlyói búcsút.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor – számol be a Magyar Nemzet.

Az összmagyarság legjelentősebb keresztény ünnepét, a csíksomlyói búcsút 444. alkalommal szervezik meg – ám a tavalyihoz hasonlóan másodszor is rendhagyó formában.

– A csíksomlyói búcsú a világjárvány következtében sajnos nem úgy fog zajlani, ahogy mi szeretnénk, lesznek korlátozó intézkedések, a jelen törvénykezés szerint csak a helyiek vehetnek részt

– nyilatkozta a lapnak Molnár Sándor, a Romániai Mária Út Egyesület elnöke. Hozzátette: még nem született meg a döntés arról, hogy a hegynyeregben vagy a kegytemplomban tartják-e meg az ünnepi szentmisét.

A tavalyi évhez hasonlóan a települések, szervezetek imaszándékait – szalagokra írva – idén is csak kinevezett személyek, úgynevezett staféták fogják elvinni Csíksomlyóra a Mária út zarándokútvonalon keresztül. Molnár Sándor kifejtette, hogy tavaly több mint száz helyről érkezett szalag, amelyeket minden település esetében valamely vezető személy, például a polgármester vagy a pap kötötte a keresztre.

Kiemelte: Marosvásárhely és Brassó volt a két legtávolabbi pont, ahonnan eljutott imaszándék Székelyföldre.

– Idén ugyanúgy szervezzük meg ezt a szimbolikus zarándoklatot. Az emberek, akik megszokták, hogy évtizedek óta járnak a búcsúra, elküldik a szalagjukat a közösség nevében – magyarázta a Romániai Mária Út Egyesület elnöke.

A kijelölt zarándokok kerékpárral indulnak Máriapócsról, Nagyváradról, Szatmárnémetiből és Aradról, majd egy részük gyalogosan, lóval, illetve futva teszi meg az utolsó száz kilométert. A május 7-én induló staféták veszik át a többi település és szervezet imaszándékát is útközben. 2021-ben több mint kétszáz település csatlakozására számítanak a szervezők.

– A csíksomlyói búcsúnak összetartó, összefogó ereje van, ez a tömegekben nyilvánul meg – amikor nincs vírushelyzet. A szimbolikus zarándoklattal ugyanezt szeretnénk érzékeltetni: azzal, hogy Magyarország és egész Erdély területéről indítjuk a zarándoklatot, jelezzük az összetartozást

– hangsúlyozta Molnár Sándor.

Hozzáfűzte: már nem beszélhetünk kizárólag katolikus búcsúról, mivel rengeteg református és unitárius vallású hívő is részt szokott venni a szentmisén.

Aki nem lehet jelen a búcsún, illetve a zarándoklaton ebben az évben, az Erdélyi Mária Út Egyesület Facebook-oldalán nyomon követheti az eseményeket, és részvételi szándékát jelezheti azzal, ha kiteszi az egyesület által készített Csíksomlyó2021 keretet a Facebook-profiljára. Tavaly mintegy hatszázötvenezren figyelték az oldalt, ami jól szemlélteti, hogy milyen sokakat vonz Csíksomlyóra a közös, pünkösdi imádság – ismerteti a Magyar Nemzet.

Borítókép: A hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún 2020. május 30-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában