Kutatás

2024.03.09. 10:10

Meglepő helyen találtak rá a fáraó szobrára Egyiptomban

A több mint háromezer éves szobor hátán az egyik leghatalmasabb uralkodót, II. Ramszesz fáraót dicsőítő hieroglifák láthatók.

MW

Illusztráció/szobor Luxorban

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: MOHAMED ELSHAHED

II. Ramszesz fáraó csaknem száz éve felfedezett kolosszális szobrának hiányzó felső részére bukkant egy egyiptomi-amerikai régészcsoport a Minja városától délre folytatott ásatásokon - közölte az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium.

Az egyiptomi régészcsoportot vezető Bászem Dzsihád tájékoztatása szerint a mészkőből készült, 3200 éves tömb mintegy 3,8 méter magas és ülő helyzetben ábrázolja Ramszeszt, fején a kettős korona és királykobra fejdísz. A szobor hátán az Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodójának számító fáraót dicsőítő hieroglifák láthatók.

A Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom Tizenkilencedik Dinasztiájának harmadik fáraója volt, és i. e. 1279 és 1213 között uralkodott.

A teljes szobor magassága az évtizedekkel korábban kiásott alsó résszel együtt hozzávetőleg 7 méter.

A Nílus nyugati partján fekvő ókori város, Khemnu a görög-római időszakban a Hermopolisz Magna nevet viselte, arab neve El Asmunein.

A kutatások megerősítették, hogy a most talált szoborrész a Günther Roeder német régész által 1930-ban felfedezett alsó rész párja - közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

A régészcsoport megkezdte a szobor megtisztítását a modellezéshez, amely bemutatja, hogyan néz ki együtt a szobor két darabja - tette hozzá Vaziri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!