Nagyvilág

2008.10.07. 13:42

Feltehetően emberi hiba okozta a nagy hadronütköztető meghibásodását

<p>Feltehetően "emberi hiba" okozta a világ legnagyobb részecskegyorsítójának meghibásodását, amelynek következtében tavaszig fel kellett függeszteni a kísérleteket - közölte a berendezést működtető genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).</p>

Lyn Evans, a CERN hadronütköztető projektjének vezetője szerint a problémát a szupravezető mágneseket összekötő 10 ezer elektromos vezeték egyikének hibás forrasztása okozhatta. A vezeték feltehetően túlhevült, lyuk keletkezett a vezetékben, és a hűtésre használt cseppfolyós hélium az alagútba szivárgott.
Evans elmondta: a meghibásodott szakaszt öt héten át folyamatosan szobahőmérsékletűre kell melegíteni, hogy a szerelők kijavíthassák a hibát, majd újabb öt hétig tart, amíg ismét az abszolút nulla körüli hőmérsékletre (-271,3 Celsius-fokra) hűtik a berendezést.
A CERN az incidens ellenére október 21-én megtartja a nagy hadronütköztető hivatalos megnyitóját, amelyre meghívták a létesítményben részt vevő 28 ország képviselőit.

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Indul a részecskegyorsítás! Jön a világvége?
  • A svájci részecskegyorsító a felelős a szűnni nem akaró esőkért
  • Gyorsító: már működik, de még élünk
  • Csak nem jó: két hónapra leáll a nagy hadronütköztető
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!