Nagyvilág

2008.08.19. 09:35

Fogolycsere kezdődött Grúziában

<p>Az orosz és a grúz csapatok fogolycserébe kezdtek kedden a grúz főváros és Gori közötti úton - jelentették helyszíni tudósítók.</p>

A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, egy orosz ellenőrzőpontnál tartják a cserét, Tbiliszitől 30 kilométerre. Eközben az orosz NATO-küldött azt mondta, csapataik megkezdték a visszavonulást. Grúzia szerint az orosz csapatok nem mozdultak.

A fogolycsere a Nemzetközi Vöröskereszt jelenlétében történik - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint 13 grúz foglyot cseréltek öt oroszra. Mindkét újságíró látott két, hordágyon hozott sérültet is.

Az orosz csapatok kivonulása a grúz elnökön múlik - mondta Dmitrij Rogozin orosz NATO-küldött egy francia rádiónak. A katonák visszavonása megkezdődött, de napokig is eltart, mire a hat pontból álló megállapodás feltételeit végrehajtják - mondta Rogozin Brüsszelben, a NATO külügyminisztereinek tanácskozása előtt. A teljes kivonás Szaakasvili elnöktől függ - tette hozzá.

A Grúzia területéhez tartozó szakadár tartomány, Dél-Oszétia ellenőrzéséért kezdett orosz-grúz fegyveres konfliktus augusztus7-én kezdődött. Azután, hogy a grúz hadsereg megtámadta az Oroszország támogatását élvező Dél-Oszétiát. A harcokban az oroszok szerint több mint kétezer ember halt meg, míg a grúz hatóságok 200 áldozatról számoltak be. Az ENSZ becslései szerint a konfliktus következtében már több mint százezren menekültek el otthonaikból.

>

· Képek: Orosz-grúz konfliktus 2008.08.14. Grúzia kivonul Dél-Oszétiából 2008.08.10. Amerikai katonák képezték a grúzokat 2008.08.12.
· Oroszország megkezdte csapatai kivonását 
· Tbiliszi: az oroszok az ország belseje felé tartanak
· Rakétákat telepítenek az oroszok Dél-Oszétiába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!