Nagyvilág

2008.01.07. 21:29

Gyors és radikális megoldást ígér az olasz kormány

<p>Hétfőn gyors és radikális megoldást ígért az olasz kormány a Nápolyban kialakult szemétválságra.</p>

Silvio Sircana szóvivő a kabinet válságtanácskozása után azt mondta újságíróknak: 24 órán belül készen állnak arra, hogy radikális módon szembeszálljanak a kialakult helyzettel.

A kormány azután hívott össze válságtanácskozást hétfőn, hogy Nápolyban a rendőrség összecsapott a hetek óta tartó szemétválság miatt tüntető civilekkel.

A dél-olaszországi Nápoly környékén tiltakozók úttorlaszokat emeltek, szeméthegyeket gyújtottak fel. A válságot az okozta, hogy illegális szemétlerakások miatt a hatóságok lezártak több szeméttelepet, emiatt hegyekben áll a hulladék.

Emiatt elrendelték egy 11 éve egészségügyi okokból bezáratott szeméttelep megnyitását, ennek a környékén viszont azért tiltakoznak a lakók, nehogy megint veszélyes szemetet rakjanak le a közelükben.

A hétfői incidensben néhány tiltakozó könnyebb sérülést szenvedett a gumibotozó rendőröktől.

Van olyan hely, ahol a katonaságot is bevetették vasárnap éjjel a szemét eltakarítására.

Becslések szerint Nápolyban és környékén 100 ezer tonna szemét gyűlt fel. Sok helyen a lakók felgyújtják a hulladékot, ami mérgező füsttel jár.

Nápoly környékén 1994 óta rendszeresen hirdetnek a hatóságok rendkívüli helyzetet a szemét miatt. A problémát súlyosbította a helyi maffia, a Camorra, amely illegális hulladék lerakásával is foglalkozik.

Az Európai Unió tavaly júniusban jogsértési eljárást kezdett Róma ellen a dél-olaszországi szemétkérdés miatt. Az eljárás keretében Olaszországnak be kell számolnia, milyen közegészség-védelmi és környezetvédelmi intézkedéseket tett a déli országrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!