Nagyvilág

2007.10.05. 15:14

Se a matek, se a helyesírás nem megy a briteknek

<p>13,5 millió brit felnőtt stresszel, ha olyan alapvető matematikai feladatokat kell megoldania, mint két szám összeadása.</p>

Minden ötödik brit viszont akkor bizonytalanodik el, ha bonyolult szavakat kell helyesen leírnia, derül ki a Learndirect brit internetes távoktatási központ legfrissebb adataiból. A kormány által támogatott ügynökség szerint naponta 14-szer kell alapvető számtani, és 23-szor helyesírási kihívásokkal megküzdenie a szigetország lakóinak. (300, illetve 500 ezer alkalommal egy átlagos kort megérő ember élete során)

Mint a Learndirect szóvivője, Sally Coady elmondta, csaknem 8 millió brit fordul másokhoz, hogy alapvető számtani vagy nyelvtani műveleteket elvégezzenek helyette hétköznapi szituációkban. A manchesteri egyetem kutatója, Geoff Beattie professzor több mint ezer emberen elvégzett orvosi teszt alapján megállapította, hogy számolni vagy írni az átlagosnál rosszabb matematikai vagy helyesírási képességekkel rendelkezőknél 40 százalékkal magasabb vérnyomást, 25%-kal erősebb szívdobogást és stresszt okoz.

A legnagyobb stresszfokozó faktor a felmérések szerint a külföldi valuták árfolyama, a főzési idő vagy a leárazási kedvezmények kiszámítása, a főnöknek szóló kézzel írott levél összeállítása vagy egy használati utasítás elolvasása.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!