Magyarország

2007.06.01. 15:09

Gyurcsány ismét átalakítaná kormányát?

<p>Állítólag újra napirenden van a kormányátalakítás. Kérdés, hogy most van-e itt ennek az ideje, mikor a reformok szinte állni látszanak, és egyre több kritika éri Gyurcsány Ferencet, kívülről, de újabban belülről is. A hírek szerint van szocialista politikus, aki már azt mérlegeli, vajon kihúzza-e&#160; ez a kormány a 2009-es EP választásig.</p>

Laphírek szerint néhány hónapon belül ismét átalakítja kormányát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kabinethez közel álló források közlése alapján távozik posztjáról a kancelláriaminiszter, de Szilvásy György továbbra is felügyelheti majd a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Az InfoRádió értesülése szerint a Miniszterelnöki Hivatal élére ismét Kiss Péter kerülhet.

A jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter az Inforádióban azt mondta: a konkrét személycserékre vonatkozó információk egyelőre találgatások. Hozzátette ugyanakkor: biztos abban, hogy 2010-ig, a ciklus végéig változik a kormány összetétele.

Nő az elégedetlenség

Eközben több elemző már arról cikkez, hogy a frakciótársak nem minisztercserékről, hanem egyenesen miniszterelnök-váltásról pusmognak a parlamenti folyosókon.

Úgy tudni, egyre többen elégedtlenek a kormányfő tevékenységével, "Medgyessynek ennél kevesebbért már mennie kellett, ez így nem mehet tovább" - fogalmazta meg az Indexnek az egyik elégedetlen szocialista politikus, aki szerint ezt a véleményüket nyilvánosan, például a frakcióülésen nem merik vállalni, ott mindig egységet mutatnak.

Az EP választás lesz a döntő?

A külső kritikák is sokasodnak. Ezek főként a reformok megtorpanását nevezik súlyos és megbocsáthatatlan hibának. A reformok gyakorlatilag leálltak, egy csomó ígéret meg sem valósult, és a tényleges reformokat sem tudták megmagyarázni az embereknek.

Gyurcsány Ferenc számára az EP-választás lehet a döntő. A tavaly októberi bizalmi szavazás előtt ugyanis azt mondta a képviselőknek: "Ha az európai parlamenti választáson nem voltunk sikeresek, akkor elküldhettek". Most több elemző arról beszél, lehet, nem is várnak addig.

Kapcsolódó cikkek:

Stumpf: Gyurcsány felélte politikai erőforrásait
Gyurcsány Ferenc kormányfő és az MSZP nem tudta megtartani az országgyűlési választások során megszerzett politikai tőkét - olvasható a Századvég Alapítvány értékelésében, amely a második Gyurcsány-kormány első évét összegzi kutatások, tanulmányok, szakértői anyagok alapján. Stumpf István, az Őszöd árnyékában című könyv egyik szerzője azt mondta: a miniszterelnök az elmúlt egy évben felélte politikai erőforrásait, megcsappant a nélkülözhetetlenségébe vetett hit itthon és külföldön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!