Sport

2024.05.22. 18:11

A sport egyesítő ereje segít a fogyatékkal élőkön is

Az idei Országos Speciális Olimpiai Játékokon három napon keresztül zajlottak a küzdelmek, atlétikában, 3x3-as kosárlabdában, úszásban és bocciában.

Fotó: PETRU POPA

Szakács Dávid 

Nagyvárad adott otthont május 17. és 19. között az immár 17. alkalommal megrendezett Országos Speciális Olimpiai Játékoknak, ahol 31 megye és a Moldovai Köztársaság 75 alapítványának, egyesületének, általános és speciális iskolájának több mint 350 sportolója vett részt. A sportolókat mintegy 170 edző és családtag kísérte el a versenyekre, a rendezvény zavartalan lebonyolítását pedig egy több mint 250 fős önkéntes, orvosi és technikai személyzet segítette. A sporteseményen atlétikában, 3x3-as kosárlabdában, úszásban és bocciában mutathatták meg tehetségüket a résztvevők. A versenyek a Nagyváradi Egyetem sporttelepén, valamint a Crişul Sportklub fedett uszodájában voltak. A megnyitót viszont szombat délután az Antonio Alexe Sportcsarnokban rendezték, ahová ezernél is több néző kilátogatott. Az ünnepségen felszólalt az a Ioana-Elena Ciobanu is, aki a Speciális Olimpia sportolói elitjébe tartozik, azok közé, akik nemcsak a romániai mozgalmat, hanem a világ fogyatékkal élő sportolóit is képviselik globális nagykövetként. „Örülök, hogy nekünk, értelmi fogyatékkal rendelkező sportolóknak is lehetőségünk van arra, hogy egy ilyen nagyszabású eseményen megmutassuk képességeinket. Hálásan köszönöm, hogy ennyi barát és önkéntes támogat minket a céljaink elérésében” – jelentette ki beszédében Ciobanu. Világszerte több mint 200 millió embernek van értelmi fogyatékossága, ami a fogyatékkal élők legnagyobb csoportját teszi ki. A Speciális Olimpia egy olyan mozgalom, amely a sport átformáló ereje segítségével aknázza ki az fogyatékkal élő emberekből a lehetőségeket. Romániában 2003 óta több mint 27.000 értelmi fogyatékossággal élő gyermeknek, fiatalnak és felnőttnek segítettek abban, hogy a társadalom aktív tagjává váljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában