Sport

2024.03.26. 18:32

Alex Creţ egyre közelebb az olimpiához

A tbiliszi Grand Slam-versenyen elért 7. helyezését követően a váradi dzsúdós 260 pontot gyűjtött a világranglistán.

Forrás: Facebook

Jósa Attila 

A nagyváradi cselgáncsozó, Alex George Creţ egyike volt annak a négy sportolónak, akik Romániát képviselték a Tbilisziben (Georgia) megrendezett nemzetközi Grand Slam-tornán. A verseny a World Judo Tour része, amelyet a Nemzetközi Judo Szövetség égisze alatt rendeznek, és amelynek elnöke a tenkei származású sportvezető, Vizer Marius. A megmérettetés nem kevesebb mint 531 judokát hozott össze a világ 83 országából. Creţ a 90 kg-os kategóriában indult, ahol 44 sportoló állt rajthoz. A váradi sportoló az első fordulóban erőnyerő volt, majd a második körben ipponnal győzte le az argentin Coto Bersiert. A harmadik fordulóban a nagyváradi dzsúdós egy kimerítő, 4 perces küzdelem után, szintén ipponnal aratott szenzációs győzelmet az egykori ifjúsági világbajnok japán Goki Tadzsima ellen. A nyolcaddöntőben érződött a fáradtság a VSK versenyzőjének mozgásán, így 2 wazarival simán kikapott a házigazda ország képviselőjétől, a grúz Lasha Bekauritól. Alex Creţ a vigaszágon folytathatta, de ott a dél-koreai Lee is jobbnak bizonyult, így Emil Morar tanítványa végül nem csatázhatott az érmekért. A nagyváradi dzsúdósnak be kellett érnie a 7. hellyel, de teljesítménye mindenképpen biztató volt a következő versenyekre. 

Fókuszban az olimpia 

A tbiliszi Grand Slam-versenyen elért 7. helyezését követően Alex George Creţ 260 pontot gyűjtött a 90 kg-os kategória világranglistáján. Ezek a pontok nagyon fontosak az idei párizsi olimpiára való kijutásért folytatott küzdelemben. „Alex ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott egy rendkívül erős nemzetközi versenyen. Fontos pontokat gyűjtött súlycsoportja ranglistáján, amelyek a párizsi olimpiai kvalifikációba számíthatnak. Nagyon fontos számára, hogy minél több pontot szerezzen ebben a rangsorban, hogy olyan helyen maradjon, amely biztosítja számára a részvételt az idei olimpián” – nyilatkozta Emil Morar, a Nagyváradi VSK edzője, aki egyben a román dzsúdó-válogatott kapitánya is. A sportágban 372 olimpiai kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációt minden súlycsoport legjobb 17 helyezettje szerez az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek Kupáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a Nemzetközi Judo Szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában