Újdonság

2024.01.22. 16:37

Jégúszó Európa-bajnokságot rendeznek Nagyváradon

Huszonhét ország több mint 300 úszója vesz részt a sporttörténelem első Jégúszó Európa-bajnokságán, amelyet február 1-4. között Nagyváradon rendeznek.

Forrás: IISA

Jósa Attila

A Jégúszó Európa-bajnokság versenyeit a Ioan Alexandrescu Olimpiai Uszoda szomszédságában fekvő olimpiai méretű szabadtéri medencében rendezik. Bár a medence a Nymphea Aquapark területén található, annak használati joga tavaly nyár óta a Nagyváradi VSK hatáskörébe tartozik.

Egy korábbi sajtótájékoztatón Șerban Sere, a VSK elnöke elmondta, szabadtéri pólómeccseket és úszóversenyeket is rendeznének a Nympheától „megörökölt” létesítményben, de ezekre a medence elhanyagolt állapota miatt eddig nem kerülhetett sor. Úgy tűnik, a problémákat sikerült elhárítani, és Nagyvárad sikerrel pályázott a sporttörténelem első Jégúszó Európa-bajnokságának megrendezésére. Az első Jégúszó Európa-bajnokságot az IISA (Nemzetközi Jégúszó-szövetség) szervezi partnerségben a város önkormányzatával, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel és a Nagyváradi VSK-val.

Románia 34 sportolóval vesz részt a versenyen, a népes küldöttségben profik és amatőrök egyaránt helyet kaptak. A válogatott koordinátora Paul Georgescu, a sportág világbajnoka 500 méteren, aki döntően hozzájárult a jégúszás romániai fejlődéséhez. A megnyitóra február 1-jén este kerül sor a 27 részt vevő ország küldöttségeinek felvonulásával.

„Szeretnénk, ha ez a nagyszabású sportesemény igazi látványosság lenne, így minél több embert várunk az uszodába, hogy megismerkedhessenek ennek az extrém, sokat követelő sportágnak a szépségével. A belépés ingyenes. A versenyekre február 2-án, 3-án és 4-én kerül sor. Az előfutamokra délelőtt 9 és 13 óra között kerül sor, a legjobb 8 időt elérő úszók pedig az esti, 16.30 és 18 óra közötti döntőben küzdenek majd a dobogóért. A víz hőmérséklete 2 és 4 Celsius-fok között lesz. A sportolóknak 2 dézsa és egy szauna áll majd rendelkezésre a regenerálódáshoz” – nyilatkozta Paul Georgescu, a Jégúszó és Nyíltvízi Sportok Szövetségének elnöke. Az Európa-bajnokságon klasszikus úszóversenyek kerülnek megrendezésre, 50 és 100 méteres versenyszámokkal a négy ismert úszásnemben (gyorsúszás, hátúszás, mellúszás, pillangó). Hosszabb távokon, 250, 500 illetve 1000 méteren csak gyorsúszásban rendeznek versenyt.

Nagyváradnak is lesz egy képviselője az Európa-bajnokságon, Ovidiu Tirla egykori vízilabdázó, jelenleg úszó- és vízilabdabíró, aki Paul Georgescu hatására kezdett foglalkozni a sportággal. Tirla hét világbajnoki érmet szerzett eddig a sportágban és az Eb-n is jó esélye van arra, hogy dobogóra álljon.

Forrás: IISA

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában