Bajnokság

2024.01.04. 15:21

Az olimpia a tét a nők számára az Eb-n

Eindhovenben január 5-én rajtol a női vízilabda Európa-bajnokság, akárcsak Horvátországban a férfiaknál, Hollandiában is a győztes vagy a legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált válogatott szerez ötkarikás részvételi jogot.

Forrás: FR Polo

Jósa Attila

A férfiak mezőnyéhez hasonlóan a nőknél is ez lesz az első Európa-bajnokság, amelyet kétdivíziós formátumban bonyolítanak le, 16 válogatott részvételével. Az első divízió két csoportjában az első két-két helyezett automatikusan a negyeddöntőbe kerül, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a nyolc közé jutásért.

A román csapat nem tartozik Európa vízilabdaelitjébe, 2022-ig mindössze egy alkalommal kvalifikált komolyabb tornára, mégpedig a spliti Európa-bajnokságra, melyen 11. helyezést ért el. A női szakág fejlődése töretlennek mondható az 2022-es kontinenstorna óta, Ionuț Cismaru és Pavel Popescu tanítványai maximális pontszámmal kvalifikálták magukat az idei eseményre.

A selejtezők során hazai pályán, Otopeni-ben szálltak vízbe és győzték le Svédországot 14–9-re, Svájcot 7–5-re, Törökországot pedig 16–5-re. Románia a csoport élén végzett 9 ponttal, megelőzve a 6 pontos Törökországot. A törökökkel Eindhovenben is egy csoportba kerültek a lányok, a kvartett másik két tagja a cseh és a szerb válogatott. Kezdésként ma 10 órától a cseh válogatott lesz az ellenfél, szombaton a szerbek következnek (14.30 óra), míg a csoportkört vasárnap a törökök ellen zárja (10.00) a romániai együttes.

A csapatban ott lesz a Nagyváradi Crișul színeiben U17-es országos bajnoki címet szerző két reménység, Csáki Olívia (Egyetem SK), és Nagy Debóra, aki jelenleg a Bukaresti Rapidban játékosa.

A válogatottban honosított játékosok is helyet kapnak, a kapus Maria Dvortzheska valamint Anastasia Melnicsuk, akik az ukrán helyett a román együttesben folytatják pályafutásukat.

A kvótaszerzés a cél

A múlt alapján jó esélye van a magyar csapatnak arra, hogy versenyben legyen a kvótáért, mert a női Eb-k 1985-ös indulása óta az eddigi 19 viadalon 14-szer végzett dobogón: háromszor első, ötször második és hatszor harmadik lett. Nyáron a Fukuokában rendezett világbajnokságon csak a hatodik helyen végzett a gárda, ezt követően pedig a 2015-ben kinevezett, a csapattal olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok és vb-2. Bíró Attilát felmentették, a helyére pedig Mihók Attila és Cseh Sándor párosa került az együttes élére. A magyar válogatott sorrendben Görögországgal, a világbajnok és házigazda Hollandiával, valamint Horvátországgal találkozik. Minden mérkőzést az M4 Sport élőben közvetít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában