Sport

2023.09.12. 19:12

Férfi röplabda-Eb: emelt fővel búcsúztak a románok

Véget ért hétfő este Várnában Románia szereplése a férfi röplabda Európa-bajnokságon, a Franciaország elleni 0–3 (22–25, 14–25, 25–27) arányú vereség után.

Forrás: FR Volei

Jósa Attila 

Sergiu Stancu tanítványai így a negyeddöntőben búcsúztak a tornától, ahová Románia 40 éve nem jutott el. A trikolórok kiegyenlített játékot tudtak játszani a franciákkal az első szettben, ahol többször is vezettek, és az olimpiai bajnok csak a játszma végén, 24–21-nél tudott meglépni három ponttal. A második szettet a franciák uralták, akik az első hat pontot román válasz nélkül szerezték meg. A döntő szettben Románia remekül kezdett, 24–21-nél három szettlabdához jutott, de a franciák parádés játékkal fordítottak, és három szett után lezárták a meccset. Ezzel véget ért Románia szereplése az Európa-bajnokságon, ahol, bár senki nem várt kiugró eredményt a válogatottól, a csapat sikerült bejusson a kontinens legjobb 8 csapata közé. Várakozáson felüli szereplés Románia 40 éve nem volt a kontinens legjobb nyolc csapata között, legutóbb 1983-ban történt hasonló, akkor a 8. helyen végzett a válogatott. A remek szereplésnek nem voltak előjelei sem, Románia a 21. helyen végzett az előző, 2019- es Európa-bajnokságon. „Ez egy olyan eredmény, amelyet háromévnyi kemény munka előzött meg, ugyanakkor az ifi-válogatottaknál 7-8 éve tudatos felkészítés folyik, a srácokat az összes lehetséges nemzetközi tornára kiutaztattuk, ez az eredmény annak a projektnek is a gyümölcse. Egymillió lejt kapunk az állami költségvetésből, és nagyjából ennyit tesznek ki egyéb bevételeink is. Nem vagyunk egy gazdag szövetség, minket inkább az eredményeink gazdagítanak” – nyilatkozta a Román Röplabda-szövetség elnöke, Adin Cojocaru. Románia két vereséggel kezdte a csoportmeccseket, Portugáliától 0–3-ra, Izraeltől 2–3-ra kaptak ki, de ezt követően 3–2-re legyőzték Törökországot, 3–1-re Görögországot és hatalmas meglepetésre 3–1-re az olimpiai bajnok Franciaországot is. A nyolcaddöntőben egy idegőrlő mérkőzésen Románia Horvátország ellen is győzött 3–2-re (25–17, 25–20, 17–25, 26–28, 15–12), így a legjobb 8 között következhettek ismét a franciák. Az olimpiai bajnok elleni mérkőzés közvetítési jogait a nagy érdeklődésre való tekintettel megvásárolta a Román Televízió, de mint kiderült, a szenzációs szereplés ellenére a nézőket nem különösebben érdekelte a röplabda-válogatott sorsa: a találkozót a mérési adatok alapján országszerte 69 ezer néző követte élőben figyelemmel, míg az egyik kereskedelmi csatornán párhuzamosan műsorra tűzött főzőműsor hárommilliós nézettséggel futott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában