Biciklitúra

2022.06.21. 14:47

Több mint száz kerekező vett részt a határon átnyúló biciklitúrán

A biharkeresztesi főtéren álló Szent László-szobor volt az úti célja annak a biciklitúrának, amelyet a Szent László Napok nulladik napján, vasárnap szervezett a Magyar Polgári Egyesület és a NAC Labdarúgó Egyesület.

Fotó: Szent László Napok/Facebook

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pikó Stefánia

A Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű, immár hagyománnyá vált kerékpártúrának több mint száz résztvevője volt, legtöbbjük pedig az elejétől a végéig kitartóan tekert – számolt be szerkesztőségünkek Nagy József Barna, a túra vezetője, akinek egyébként nemrégiben könyve is megjelent a kerékpározásról, Bringatúrák Várad körül címmel. „Nagyvárad főterén már több mint százan összegyűltünk vasárnap délelőtt, kilenc és fél tíz között. Szép számmal jöttek családok – gyerekek, szülők és nagyszülők –, a legfiatalabb résztvevő körülbelül 6-7 éves lehetett, és természetesen a kicsik is külön biciklikkel érkeztek. Szintén örvendetes, hogy útközben is csatlakoztak hozzánk, ahogyan haladtunk, körülbelül még húszan” – mondta a túravezető, és hozzátette, olyan is volt, aki Biharkeresztesről jött át Nagyváradra azért, hogy együtt tekerjen vissza a társasággal. A csapat a megyeszékhely főteréről indult, ahová köztudottan nem vezet bicikliút, így a Körös-parti bicikliútig gyalog haladtak, onnantól viszont nem volt megállás, legfeljebb a gyalogátkelőknél. Az út a határátlépéssel együtt zökkenőmentes volt, és a hőség sem okozott különösebb gondokat a kerekezőknek, legfeljebb az fordult elő, hogy valaki a határnál visszafordult, de némelyek esetében az eredeti terv is az volt, hogy csak egy darabon kísérik a csapatot. Előfordult egy gumidefekt is, de a szervezők ezt rövid időn belül megoldották. Így arra az autós kíséretre sem volt különösebben szükség, amelyet az esetleges gondok gyors megoldása érdekében biztosítottak. Biharkeresztesen Dani Béla Péter polgármester köszöntötte az érkezőket, illetve Semlyényiné Mizák Ágota alpolgármester, aki minden évben csatlakozni szokott a túrázókhoz. 

 

A biharkeresztesi főtéren álló Szent László-szoborhoz érve a helyi polgármesterrel, alpolgármesterrel, valamint a Szent László Napokat szervező egyesület képviselőivel együtt ünnepélyesen megkoszorúzták a szobrot, majd a biharkeresztesi önkormányzat megvendégelte a kirándulókat frissítővel, illetve egy hűvös teremben pihenni is lehetett egyet. Az út odáig körülbelül két órába telt, ami egyedül, egy gyakorlottabb kerékpározó számára fele annyi időt igényel, de ebben az esetben a túravezető elsősorban azt vette figyelembe, milyen tempó volna a legmegfelelőbb azok számára, akik ritkábban ülnek nyeregbe. Bár a visszautat nem szervezettre tervezték, néhányan visszafelé is igényelték a kíséretet, így kisebb csoportok alakultak ki, voltak viszont, akik a helyszínen maradtak vagy másfelé vették az irányt kerékpárjaikkal. „Ennek a programnak hármas célja van. Az egyik cél a határok feletti nemzetegyesítés példázása – a Nagyvárad és Biharkeresztes között elnyúló határ könnyen átléphető, a szívünkben pedig ez nem is létezik. Ugyanakkor fontos a Szent László Napok programkínálatának népszerűsítése is, ezért megyünk minden évben a nulladik napon. Vittünk át programfüzeteket, és meghívtuk a biharkeresztesieket a rendezvénysorozatra, amely kapcsán már többen is pozitív visszajelzést nyújtottak. Mindemellett a biciklizés fontosságára, hasznosságára és ennek örömeire is szeretnénk felhívni a figyelmet” – fogalmazott Nagy József Barna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában