Interjú

2021.06.10. 16:15

Szakosztályokat indítana újra a Crişul SK igazgatója

A szakminisztérium jóváhagyásával négy új szakosztályt is indítana Pető Dalma, a Crişul Sportklub néhány héttel ezelőtt kinevezett igazgatója. Hangsúlyt fektetne a többnyelvűségre, és azokról az edzőkről, korábbi sportolókról se feledkezne meg, akik az elmúlt fél évszázadban hozzájárultak a klub sikereihez.

Ciucur Losonczi Antonius

– Hogyan nyerte el a Crişul SK vezetői tisztségét?

– Május 17-én vettem át a nagyváradi sportklub irányítását, Novák Károly Eduárd sportminiszter rendelete nyomán lettem kinevezve, ezúton is köszönöm a megyei RMDSZ támogatását. Megbízatásom egyelőre fél évre szól, illetve a következő versenyvizsga megszervezéséig. Akik ismernek, tudják rólam, hogy sokáig élsportoló voltam. 1992-től 1999-ig a Nagyváradi Eternit asztaliteniszcsapatban játszottam, amely a Crişul egyik szakosztályaként működött, Sift Lajos vezetésével. A lánycsapat nagyon sikeres volt, A- és B-divízióban egyaránt játszottunk, a vége felé pedig a Szuperligában is képviseltem Nagyváradot. Tizenkettedik osztályba az Ady-líceumba már úgy jártam, hogy minden hétvégén a határ túloldalára utaztam versenyezni, mivel az utolsó évben, 1999-ben leigazoltak a magyarországi Mezőtúr együttesébe, Szolnok mellett játszottam, miközben fedezték a felsőfokú tanulmányaim költségeit, akkor a gödöllői Agrártudományi Egyetem agrármérnöki főiskoláját végeztem. Közben játszottam az ottani helyi csapatban, az NB II-ben. Három évig ott folytattam tehát a sportkarrieremet, majd – bár minden elő volt készítve, marasztalni akartak, még munkahelyet is biztosítottak volna számomra –, végül is hazajöttem, mert úgy gondoltam, hogy a szülőföldemen kell teljesítenem. Természetesen azóta sem szakadtam el teljesen az asztalitenisztől, követem a sportágban történteket, és amikor az időm megengedi, visszajárok még pingpongozni a korosztályomhoz közeli barátokkal, ismerősökkel, de immár csak kikapcsolódás vagy szórakozás céljából, nem pedig versenyszerűen.

– Mit kell tudni a Crişul Sportklubról?

– A Crişul 1958-ban alakult, a „legidősebb”, de a mai napig is működő sportklubja Nagyváradnak. Jelen pillanatban tizenkilenc szakosztálya van, amelyek közül sikeres az atlétika, a kosárlabda, az úszás és a vízilabda. Az igazság az, hogy sok szakosztály csak papíron létezik, vagy az edzők önkéntes munkát végeznek! Ettől függetlenül szándékomban áll új szakosztályokat is beindítani. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy például az asztalitenisz szakosztály egyszerűen megszűnt, holott az 1990-es években az egyik legsikeresebb volt Biharban. A szakosztály újraindítását kérvényezni fogjuk a sportminisztériumtól.

– Mennyire macerás folyamat az új szakosztályok beindítása, illetve a „tetszhalott állapotban” levőknek az újraélesztése?

– A Crişul az Ifjúsági- és Sportminisztériumnak van alárendelve, ez azt jelenti, hogy bármilyen átalakítást vagy szerkezeti módosítást jóvá kell hagyjon a felső vezetés. Jelenleg két önkéntes tanácsadó segít nekem, mert hozzám hasonlóan ők is azt szeretnék, hogy ez a sportklub visszanyerje korábbi dicsőségét és fényét. Alá kell támasztanunk, hogy miért akarunk új szakosztályokat indítani, ezért most ezen is dolgozunk. Terveink szerint, az asztalitenisz mellett a kempó-, a kerékpár- és a gyermeklabdarúgó-szakágakat indítanánk el az érdeklődő gyerekek – és nem csak – számára. Sporthorgász-szakosztály!

– Igény volna ezekre?

– Igen, a kinevezésem után voltak többen, akik javaslatokkal éltek. A sporthorgászatot is kezdeményezték, de ez az idén bizonyos jogi problémák miatt nem valósulhat meg, viszont szeretném, ha jövőre sporthorgász-szakosztály is létesülne.

– Melyek a legsürgetőbb teendők a klubnál?

– Mindenképpen fontosnak tartom a klub arculatának a megerősítését. Minden téren rendet kell rakni, mert az utóbbi években sok mindent elhanyagoltak. Nagyobb kihívás elé nézek, mint gondoltam, de nem hátrálok meg. Egy szakértőkből álló csapatot alakítok ki, amelynek tagjaira tudok támaszkodni. Prioritás a két- vagy akár a háromnyelvűség is. A sportban mindenki otthon kell érezze magát, akár már igazolt játékos, akár csak ezután szeretne sportkarriert befutni. Azt szeretném, hogy bizalommal jöjjenek hozzánk, hogy (át)látható legyen a Crişul Sportklub, mert sajnos jelen pillanatban csak nagyítóval észlelhető a tevékenysége. Éppen ezért elkezdtük a klub kétnyelvű honlapjának az előkészítését, illetve a Facebook-oldal is alakulóban van. Célkitűzéseim között szerepel, hogy a már leigazolt sportolóink sokkal inkább a magukénak érezzék a klubot. Mindenben számíthatnak rám a sportolók, az edzők, a szülők, hiszen csak együtt lehetünk sikeresek. A honlapon bemutatjuk majd a szakosztályokat, azok edzőit, és az elérhetőségeiket. Nem dicsekvésképpen mondom, de már most van mire büszkék lennünk, hiszen az elmúlt napokban az U16-os leány kosárlabdacsapat bronzérmet szerzett az országos bajnokságon, illetve egy ígéretes cselgáncsozó kislány, Gyökér Jázmina első helyen végzett a korcsoportos bajnokságban. Azt szeretném, hogy a váradiak értesüljenek az eredményeinkről. Az idén felkeresnénk azokat az edzőket, korábbi sportolókat is, akik az elmúlt fél évszázadban a Crişul sikeréhez hozzájárultak. Számon akarjuk tartani őket, egy-egy eseményre meghívni, elismerésünk jeléül. Én itt vagyok, tettre készen, bármikor elérhető vagyok, és szívesen fogadom a jó szándékú észrevételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában