LIGA III

2020.05.06. 15:27

A harmadosztály befejezéséről dönthetnek a labdarúgó csapatok

Miközben Magyarországon, az első osztályban érdekelt együttesek megkezdték a felkészülést az NB I. Újrakezdése érdekében, addig a román harmadosztályban szereplő csapatok többsége azt szeretné, ha véget vetnének a 2019/20-s idénynek.

Hétfőn este a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) versenybizottsága értesítette a labdarúgó harmadosztályban szereplő (közöttük a két bihari alakulat, a Nagyváradi Luceafărul és a Váradszentmártoni CSC) csapatok vezetőit, hogy mihamarabb döntsenek arról, hogy szerintük, milyen formában érjen véget az idei évad. A FRF öt javaslatot juttatott el a csapatoknak: (1.): az évad folytatása, azaz a hátramaradt tizennégy forduló lejátszása; (2.): osztályozó (alsó- és felsőház) az aktuális pontszámok megtartásával; (3.): osztályozó (alsó- és felsőház) az aktuális pontszámok megfelezésével; (4.): a bajnokság befejezése és győztes kihirdetése a jelenlegi táblázat szerint; (5.): a pontvadászat lefújása, bajnok kihirdetése nélkül.

Az együttesek többsége az utóbbi variáns mellett foglal állást, nem egy klubelnök vallja azt, hogy „a mai világ teljesen más, mint a két hónappal ezelőtti, és egy jó ideig, sajnos az is marad. Képtelenség megmondani, hogy, helyesen teszünk, amikor a bajnokság befagyasztása vagy a folytatás mellett döntünk, erre csak a jövőben fogunk választ kapni. Ami biztos, több érvünk van arra, hogy ne folytassuk. Az egészségünk megőrzése sokkal fontosabb, mint egy harmadrangú labdarúgó-bajnokság lejátszása vagy befejezése” – érvelt több sportvezető is.

Nincs pénz

Sokan arra emlékeztetnek, hogy olyan nyugat-európai országokban tekintik befejezettnek az első osztályú bajnokságot, mint Hollandia és Franciaország, sőt már a spanyolok, az olaszok és a németek is az idény lefújásáról gondolkodnak. Akkor pedig miért lenne értelme folytatni a párharcot a román harmadosztályban, ahol annyi pénz sincs, hogy az edzéseket megkezdjék a csapatok, nemhogy folytassák valamikor május végén a bajnokságot. A III. Ligában érdekelt együttesek többségében olyan

játékosok szerepelnek, akik a megélhetésük érdekében dolgoznak, a futball csak hobbi számukra, ezért nehéz elvárni tőlük, hogy munkahelyüket otthagyva, két-háromhetes edzőtáborba vonuljanak, hogy az újrakezdés esetén versenyképes állapotba kerüljenek.

Ami a másodosztályú román bajnokságot illeti, szinte biztosra vehető, hogy az Aradi UTA és a Mioveni-i SK egyenes ágon jut fel az élvonalba, a jelenleg 3-6. helyen álló együttesek pedig – sorsolás után – elődöntő és finálét játszva dönti el melyik legyen az a csapat, amely jogot szerezhet az I. Ligában való szereplésre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában