Megjelent

2022.06.19. 18:00

Júniusi Várad

Megjelent a Várad folyóirat júniusi lapszáma. A tartalomból: Egyetlen dobozba sem gyömöszölhető be – Weiss István fotóművésszel Tóth Hajnal készített interjút. A vers előbb-utóbb megszületik – a lap vendége volt Varga Melinda költő, az eseményről Máté Zsófia tudósított. Bartók zenéje tiszta jazz – Sárik Péter jazz-zongoristával, zeneszerzővel Tóth Hajnal beszélgetett. Alkotástól kutatómunkáig sikeresen – Angyal Olívia grafikust D. Mészáros Elek mutatta be. Egy magángyűjtő, aki tiszteli a múltat – Pécsi Sándor földesi otthonában berendezett tájházáról Kocsis Csaba írt riportot. Nyár végéig maradhat a várban a szövőszék – Pázmán Ida kézművesmesterrel Dérer Ferenc beszélgetett.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes novellája, Fábián Judit prózája és Lencsés Károly versei találhatók. Máramarosi esküvő – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. A História rovatban: Váradról indult az „emberi muzsika” – Fényes Szabolcs munkásságáról Farkas László írt; Szent Flórián lovagjai (2.) – Adalékok a nagyváradi Mezey család történetéhez, Tavaszi Hajnal összeállítása. Népének és hivatásának elkötelezettje volt – Árvay Árpádról emlékezett meg Benedek Ágnes. Fjordok lírikusa – a hónap zeneszerzője Edvard Grieg, Tóth Gábor írása. Mennyire beteg az egészségügy? – Molnár Judit tiszta beszédre ösztönöz jegyzetében.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas–La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható most már a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!