Emlékmúzeum

2020.01.27. 10:40

Új a névtábla az Ady-múzeumon

Felszerelték az új táblát a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum homlokzatára. Mint köztudott, a közgyűjtemény egy ideje nem látogatható, mert a Bihar Megyei Tanács teljesen felújíttatta az épületet, és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal újrarendezik az Ady Endre életét és munkásságát bemutató tárlatot.

Megtudtuk, a fővárosi Petőfi-múzeum munkatársai már a hétvégén Nagyváradra érkeznek, hogy megkezdjék a leendő állandó kiállítás kialakítását. Emellett azonban január 27-én, hétfőn a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében 17 órától megtartják a felújított Ady-múzeum bemutatását. Ezután kerül sor majd a tárlatnak a kialakítására, s a tervek szerint február végén avatják majd fel a teljesen felújított, újra berendezett nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot.

Korábban az épületnek a sorsa sem volt biztos, azonban hosszas tárgyalások után sikerült megegyezni a tulajdonos ortodox egyházzal. A Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetőségének célja az volt, hogy rendezze a megyeházával szemben álló Ady Endre Emlékmúzeum bérleti szerződésének ügyét. Pásztor Sándor megyei tanácselnök többször egyeztetett az Nagyváradi Ortodox Püspökséggel, és hosszas tárgyalássorozat után sikerült megállapodniuk abban, hogy tíz évvel meghosszabbítják a bérleti szerződést. Ezután kerülhetett sor az épület teljes felújítására is.

Szabó Ödön, a Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke éppen egy esztendővel ezelőtt azt mondta, a megyei tanács élen jár ezzel a kezdeményezéssel. „Amikor RMDSZ-es magyar ember vezeti a megyei önkormányzatot, olyankor rendszerint bővül, de legalább is megerősödik a magyar kulturális intézményrendszer Bihar megyében, gondoljunk csak a Körösvidéki Múzeum új székhelyre való költözésére és ezzel a barokk palota felszabadítására a római katolikus egyház részére, uniós forrásokból a színház színpadának teljes felújítására és modernizálására vagy a váradvelencei magyar kulturális központ létrehozására.” A parlamenti képviselő hozzátette, korábban tíz évvel ezelőtt végeztek javításokat az Ady múzeumon, akkor is RMDSZ-es volt a megye vezetése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!