Ünnep

2024.06.18. 15:58

Ünnepség Újpalotán: kétszáz éve tették le a római katolikus templom alapkövét

Jelentős eseményt ünnepelt június 15–16-án Újpalota közössége: 200 éve tették le a római katolikus templom alapkövét, Johann Maria Frimont, Palota grófjának kezdeményezésére.

Forrás: RKP

Fábián Mónika

Johann Maria Frimont egy csata során megfogadta, hogy ha életben marad, akkor templomot épít Palotán, egy faluban, amelyet az osztrák királytól kapott ajándékba. A csatát nemcsak, hogy túlélte, de bőkezűen meg is jutalmazták, és a kapott pénzből felépíttette a település központjában a gyönyörű templomot, valamint huszonöt sváb családot telepített be Németországból.

Az ünnepség szombaton 15.30 órakor kezdődött változatos kulturális programmal. A Német Demokrata Fórum (NDF) palotai szervezetének elnöke, Tencuț Angela köszöntötte a vendégeket, majd az NDF Bihar megyei elnöke, Heilmann Norbert, a helyi tanácsos Osvald Roland és az NDF észak-erdélyi alelnöke, Walter Ubelhardt beszédei következtek, utóbbi Josef Holczli elnök üdvözletét is tolmácsolta. A színpadi produkciók keretében több német tánccsoport lépett fel, de a temesvári Liederkranz és a nagyváradi NDF újjáalakult kórusa is szerepelt. Az esemény multikulturális jellege nyilvánvalóvá lett a Biharszentandrás községből érkezett Plaiurile Crișului Repede néptánccsoport és a Nagyváradi Szlovákok Kórusának jelenlétével, majd a Szlovák Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Miroslav Jabloncsik szólt az ünneplőkhöz. Az est egy Kirchweih-bállal zárult, melyen Cornel Ogrean zumbabemutatókkal szórakoztatta a közönséget.
Vasárnap reggel 8.30 órakor a kulturális csoportok hagyományos felvonulás keretében hívták a falubelieket a templombúcsúra. 10.30-kor a menet az élen haladó fúvószenekarral és az egyháztanáccsal együtt a falu bejáratánál fogadta Böcskei László nagyváradi megyés püspököt és a temesvári nyugalmazott püspököt, Martin Roost.
A 11 órakor kezdődött szentmise az ünnepség központi pillanata volt, amelyet a két főpásztor és egy római katolikus papokból álló asszisztencia celebrált. A szertartáson hangsúlyozták a vallás, a hagyományok és a német nyelv megőrzésének fontosságát, valamint a templom patrónusa, Páduai Szent Antal szellemi örökségét. A liturgián részt vett Mihai Vătămănelu görögkatolikus általános helynök is. A bevezető részben Böcskei László hangsúlyozta: „Egy ilyen alkalommal meg kell hajolnunk elődeink előtt, gondolva a közösségre és a családokra, akik ezt a szép örökséget megőrizték számunkra. A templomi ünnep mellett ez a hit ünnepe is, amelyet Johann Maria Frimont is átélt, Isten segítségét várva. A vele kötött szövetségnek köszönhetően megmenekült, és templomot építtetett. A templom azóta is találkozásra hív bennünket, az akkor elvetett mag tovább dolgozik, és olyan hellyé alakítja a templomot, ahol biztosítva van a fény, a lelki és szellemi táplálék, Isten ajándéka” – mondta a főpásztor.
Német nyelvű prédikációjában Martin Roos az egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva a német, román és magyar közösségre. „Lehetünk különbözőek, de ez a hitbeli egység folyamatosan erősíti és összetartja a közösséget” –hangsúlyozta. A szertartás a hagyományos körmenettel zárult, majd koszorúzással tisztelegtek Johann Maria Frimont gróf emléke előtt. Az ünnepség közös ebéddel ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában