Programajánló

2024.06.20. 18:08

Szent László Napok: hétvégi és hétfői rendezvények

A 12. Szent László Napok eseménysorozat június 24–30. között zajlik Nagyváradon. Az előrendezvényeket és a hétfői programokat közöljük az alábbiakban.

ERDON-összeállítás

Június 22., szombat, 17 óra – „Körösmenti Párizs régi fénye…” – zenés-irodalmi utazás, a fellépők azt a kort idézik meg, amikor még Várad csillagként fénylett az irodalom egén: Janus Pannoniustól Horváth Imréig. Fellépnek a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület tagjai. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi Palota (E épület), földszint, Euro Foto Art Kiállítási Központ.
Június 23., vasárnap, 9.30 óra – Szent Lászlótól Szent Lászlóig – kerékpártúra Nagyváradról Biharkeresztesig. Gyülekező 9.15 órakor a Szent László téren, indulás 9.30 órakor. Nagyjából húsz kilométer bringázás után a résztvevők megérkeznek a magyarországi Biharkeresztesre, a Főtéren álló Szent László-szoborhoz. A rendezvénnyel a szervezők a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet, a határok feletti nemzetegyesítés jegyében. Az esemény egyúttal főhajtás is a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsítik Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét. A kerékpártúra végig a biciklisek számára kiépített kerékpárúton zajlik. Útközben több alkalommal is kisebb pihenőre kerül sor, ezért bátran csatlakozhatnak kisebb gyermekek, családok is.
18 óra – A Bagossy Levente színpadterveiből összeállított kiállítást nyitják meg a Partiumi Keresztény Egyetemen (Sulyok István u. 14–16.). A kiállítást az alkotó jelenlétében megnyitja Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója és Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője.
Június 24., hétfő, 17 óra – Koszorúzás Szent László király szobránál, a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt.
17 óra – Nemzetközi fotóművészeti kiállítás nyílik a Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület szervezésében a váradi vár M épületében. Kiállít: Weiss István, Krajnik Tibor, Mészáros Varga Erzsébet, Vasile Gheorghe.
19 óra – A Szent László Napok ünnepélyes megnyitója a Szigligeti Színházban. Az alkalmon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a Szent László Napok honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában