Választások

2024.06.10. 17:33

Növelte önkormányzati képviselőinek számát a Bihar megyei RMDSZ

A helyhatósági és az európai parlamenti választások eredményeit értékelő közös sajtótájékoztatót tartott hétfő délután a nagyváradi Fekete Sas-palotában Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Biró Rozália parlamenti képviselő és Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, volt megyei tanácselnökjelölt köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, hiszen, mint megfogalmazta, megértették azt, hogy ez a demokrácia velejárója. Kifejezte háláját a megyei és helyi csapatok tagjainak is, akik az elmúlt hetekben vele együtt kampányoltak, „felszántva” a megyét. Örömének adott hangot, hogy az RMDSZ mind a megyei, mind a váradi önkormányzati választásokon jobban szerepelt, mint négy évvel ezelőtt, és ami a sajtótájékoztató időpontjában biztos volt, az az, hogy továbbra is huszonegy polgármestere marad Bihar megyében. (A 22. településen, Székelyhídon a szavazatok újraszámlálása zajlott éppen, szerz. megj.). Nagy nyereségnek nevezte, hogy Margitta négy év elteltével „visszatért”, és ősztől ismét RMDSZ-es elöljárója lesz Demián Zsolt személyében. Megjegyezte: a helyi tanácsban többségben lesz az RMDSZ, megengedhetné tehát magának azt, hogy az alpolgármestert is ő adja, mégis felajánlja majd, hogy egy román személy töltse be ezt a tisztséget, mert ez a normalitás jele egy olyan helyen, ahol egyaránt élnek magyarok és románok is.

Arról is beszélt Cseke Attila: bár a megyében összességében 19 ezerrel többen mentek el voksolni, mint 2020-ban, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje még így is 11 ezerrel több szavazatot kapott, mint legutóbb, megyei tanácsosjelölti listája pedig 9 ezerrel többet. Ennek betudhatóan pedig várhatóan eggyel több, vagyis hat helyett hét megyei tanácsosa lesz: Csiszér Norbert, Kéry Hajnal, Grim András, Szijjártó Szilárd, Chiș Gheorghe, Jakab Ferenc és Ștefan Corchiș. Nagyváradon 2-3 ezer szavazattal kapott többet az RMDSZ polgármesterjelöltje, illetve városi tanácsjelöltje mint négy esztendeje, ezért szintén eggyel több helyi önkormányzati képviselője lesz, ez esetben négy helyett öt: Szabó József, Pető Dalma, Szántó Ildikó, György-Csáki János, Papp Lilla. Ami pedig az európai parlamenti választást illeti, Bihar megyében az Összefogás listája 55 ezer szavazatot kapott, így amennyiben országos szinten megvan a félmillió voks, ez azt jelentené, hogy a Bihar megyei RMDSZ a szavazatok 11 százalékát adja, továbbra is fontos szerepet töltve be a szervezeten belül. Arra is kitért a politikus: nyitottak bármilyen koalíciós megoldásra, ami a helyi közösségek fejlődését eredményezi, de nyilván még ez irányú tárgyalások más pártokkal nem voltak, hiszen mindenki a kiértékelésekkel van elfoglalva.

Biró Rozália polgármesterjelölt jelezte: azon lesznek, hogy megvalósítsák azt, amit megígértek, vagyis hogy Nagyvárad emberközpontú, családbarát és élhetőbb város legyen, illetve továbbra is partnernek tekintik az egyházakat, a vállalkozókat, a civil szervezeteket, az egyházakat, a fiatalokat, a nyugdíjasokat.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint a választópolgárok értékelték azt, hogy az RMDSZ pozitív kampányt folytatott, eredményeket mutatott fel, világosan felvázolta a céljait, és korrekt üzenetet fogalmazott meg az EP-választásról is. Együttműködésre törekedett, nem viszályra, ezért van az, hogy olyan településeken is nyerni tudott az RMDSZ, ahol körülbelül 30 százalék a magyarság aránya (Margitta, Tóti), Alsólugason pedig több mint 80 százalékos eredményével Sorbán Levente annyira tarolt, hogy még országos tévécsatornák hírműsoraiban is említést tettek róla – magyarázta Szabó Ödön.

Arra is felhívta a figyelmet: miközben az RMDSZ sokkal jobban szerepelt, mint négy évvel ezelőtt, az EMSZ „szégyellnivalóan teljesített”, rosszabb eredményt érve el. Úgy fogalmazott: ezért Csomortányi Istvánék ismerjék fel végre a valóságot, vessenek véget a magyarok mesterséges megosztásának, és térjenek vissza a gyökerekhez, vagyis az RMDSZ-be, mint egy platform, hiszen annak idején az alelnökük, Szilágyi Zsolt is az RMDSZ Reform nevű platformját vezette. Ezáltal pedig egy két évtizede tartó konfliktushelyzet végére tennének pontot, ugyanis éppen 20 évvel ezelőtt indult Orbán Mihály az RMDSZ ellenfeleként a váradi helyhatósági választásokon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában