Újraszámolás

2024.06.10. 17:37

Szoros eredmény és utcai tiltakozás Székelyhídon a választások nyomán

Forrás: olvasó/Ebihoreanul

Erdon-összeállítás

Székelyhídon szorosan alakult a helyhatósági választás végeredménye. Hétfő délután sok helybeli a polgármesteri hivatal ideiglenes otthonául szolgáló városi múzeum épülete előtt tiltakozott, szerintük ugyanis az EMSZ jelöltje, Boros Dávid megnyerte a választásokat, a regnáló RMDSZ-es polgármester, Béres Csaba azonban az időhúzással és a szavazatok újraszámláltatásával ezt nem hajlandó elismerni, illetve állítólag befolyásolni próbálná az eredményt. Az ott történtekkel kapcsolatban a hétfői  Fekete Sas-palotabeli sajtótájékoztatón Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke kifejtette: ha Béres Csaba valóban elvesztette a választást, fogadja ezt el, de ugyanígy ahhoz is joga van, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy tényleg vesztett, annál is inkább, hogy a választás éjszakáján csupán négy szavazatkülönbség volt az EMSZ-jelölt Boros Dávid javára. „Ha a kétmilliós Budapesten minden szavazatot újra lehet számolni, akkor Székelyhídon is” – fogalmazott Szabó Ödön.

A történésekkel kapcsolatosan hétfő délután a következő bejegyzést tette közzé közösségi oldalán a székelyhídi RMDSZ: „Ezennel tájékoztatjuk Önöket, hogy a helyi szavazókörzetek csak nagyon későn, ma (hétfőn, szerk. megj.) délben fejezték be a szavazatok megszámolását (az EMSZ jelöltjei kérésére a szavazatokat csak a szavazókörzeti elnök foghatta meg, ami nagyon hosszadalmassá tette a számolási folyamatot), amelyeket aztán a körzeti szavazatszámláló bizottság újra ellenőriz, és törvény szerint, ha úgy ítéli meg, újra megszámolja. Jelenleg ez a folyamat zajlik a Múzeum (polgármesteri hivatal) épületében. Türelmüket tisztelettel köszönjük, és kérünk minden jóérzésű állampolgárt, hogy ne csatlakozzon és ne hagyja magát provokálni az épület előtt tartózkodó felbőszített tömeg által”.

„Fontos a tisztánlátás!”

Szintén a közösségi oldalán tett közzé bejegyzést a székelyhídi eseményekkel kapcsolatosan az RMDSZ Bihar megyei szervezete, Fontos a tisztánlátás! címmel. Ezt közöljük az alábbiakban.

„Az RMDSZ komolyan gondolja azt, hogy a választási eredményeket tiszteletben kell tartani. Mivel az eredmény tisztasága az alapfeltétele az elfogadásnak, minden magát tisztességesnek tartó ember abban érdekelt, hogy a szavazói akarat, és csak az legyen a döntő.

Székelyhíd városában a voksolás a polgármesteri tisztség esetében nagyon, nagyon szorosnak bizonyult. A több ezer szavazatból alig 4-5 lesz a döntő, ezért is különösen fontos az, hogy minden rendben zajlódjon le.

A másik fél kérésére, a törvény szerint minden lapot külön csak a szavazóbizottsági elnök mutathat be és ez megnehezíti a számlálást, időigényes, de mi magunk is korrektnek ítéljük meg.

Ezért türelmesen várjuk a végeredményt és mélységesen elítéljük, hogy felbuzdított tömegekkel próbálnak nyomást gyakorolni a tisztségben lévő és október végéig tisztségben maradó elöljáró és támogatói irányába.

Az önkormányzati testületben az RMDSZ, a mai állás szerint egyedül, többséget szerez. A megválasztásra kerülő polgármester ezzel a testülettel kell együtt dolgozzon.

Fontos, hogy egy település békességét ne egyéni ambíciók, esetleg Csomortányi István, mint bukott nagyváradi jelölt rontsák meg.

Kérjük, hogy ahogy az RMDSZ, mint a város lakosai nagy többségének szavazatát megszerző szervezet, türelmesen várja az újraszámolást, az ellenfele által javasolt procedúra szerint, úgy azt tegye meg mindenki más is.

Kérünk minden székelyhídi lakost, hogy semmilyen provokációra ne reagáljon!

Ügyeljünk a település békességére.

Tiszteljünk minden embert és annak családját.

Hozzánk, magyarokhoz a méltósággal viselt győzelem vagy vereség elviselése illik.

Kérjük, ügyeljünk közösségünkre!”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában