Gyorsforgalmi út

2024.06.13. 16:48

Hét ajánlat érkezett a gyorsforgalmi út első szakaszának megépítésére

Hét ajánlat érkezett az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út első, 33,7 kilométeres szakaszának megépítésére meghirdetett versenytárgyalásra – jelentette be Facebook-oldalán a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

ERDON-összeállítás

Cristian Pistol bejegyzése szerint a szerződés becsült értéke 2,74 milliárd lej (TVA nélkül), a kivitelezés határideje pedig 24 hónap. Ezen a szakaszon egy új, 5,3 kilométeres leágazás is épül, amely összeköti majd a gyorsforgalmi utat a 79-es országúttal Nagyszalonta térségében. Az ajánlattevők romániai, magyarországi, törökországi és ukrajnai építkezési vállalatok, illetve konzorciumok – részletezte Pistol.

A vezérigazgató emlékeztetett: az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út megépítése három részletben zajlik: az 1. szakasz 33,7 kilométer, a 2. szakasz 39,7 kilométer (amelyhez hozzáadódik a magyar határhoz vezető 10 kilométeres összekötő út), a 3. rész 47,07 kilométer (amelyhez hozzáadódik az Arad iparnegyedéhez vezető 2,9 kilométeres összekötő út).
Az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út megépítésének ötlete egyébként már több mint tízéves múltra tekint vissza, de csak 2020-ban kezdett ismét aktuálissá válni, amikor az Arad és Bihar megyei tanácsok, valamint Arad és Nagyvárad polgármesteri hivatalai együttműködési egyezményt írtak alá az út megvalósítása érdekében, és átvették a CNAIR-tól a megvalósíthatósági tanulmányt, hogy aktualizálják azt. Miután az önkormányzatok megszerezték az összes jóváhagyást, beleértve a kormányrendeletet is, a projektet átadták a CNAIR-nak, amely megszervezte a közbeszerzési eljárást a három szakaszra. Az út az összes bekötőútjával együtt mintegy 11,7 milliárd lejbe fog kerülni áfával együtt, a finanszírozást uniós forrásokból biztosítják. Bihar megyében a gyorsforgalmi út Nagyvárad, Szentandrás, Nagyürögd, Gyapjú, Madarász, Nagyszalonta, Illye és Keményfok területén fog áthaladni. Az új úton  összesen négy karbantartó központ, hat szervizterületet és hat parkoló lesz. A gyorsforgalmi út megvalósítása során összesen 86 hidat, kishidat, felüljárót és viaduktot fognak építeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában