Forgalmi változások

2024.06.22. 12:52

Autósok, csak óvatosan Nagyvárad belvárosában!

Bevezették a forgalomkorlátozásokat Nagyváradon a Vitéz (Decebal) út és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésénél kezdődő aluljáró-építési munkálatok miatt. Az autósok vezessenek nagyon figyelmesen, mert az új szabályok megszegése balesetveszélyes!

Fotó:  A szerző felvétele

Pap István

A nagyváradi Vitéz (Decebal) út és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésében még csak egy markológép árválkodott az ottani aluljáró-építés megkezdésének napján, június 22-én, szombaton délelőtt. Egyelőre még más feladatokat kellett ellátni, akkor alakították ki ugyanis az új forgalmi rend infrastruktúráját: a Decebal híd északi hídfőjénél a körforgalmat, valamint éppen felfestették a közúti útburkolati jeleket a Vitéz út és a Simion Bărnuțiu utcák kereszteződésében kialakított ideiglenes körforgalomnál. Szombaton délelőtt nagyon gyér volt a forgalom a Decebal hídtól a Füzes (Sfântul Apostol Andrei) utcán a központ irányába, de lehet, hogy az első munkanaptól kezdve ez másképp lesz. Mint megírtuk, a munkálatok ideje alatt is rá lehet hajtani a Decebal hídra a Rogériusz felől jőve, a híd után pedig vagy a Splaiul Crișanei, vagy a Constantin Brâncoveanu utcára letérve lehet kikerülni a munkálatok helyszínét. Nos, szombaton délelőtt, amikor se csúcsidő, se iskolanap, se munkanap nem volt, a Brâncoveanu utca máris bedugult az Oneștilor utca irányába haladó sávon, többek között azért is, mert az autóbuszok és a szemétszállító járművek is ott haladnak el. És ha már az első napon ekkora a fennakadás, ebből arra lehet következtetni, hogy ez egész nyáron így lesz. A Brâncoveanu utca végén, a Cazaban utcai körforgalom eddig is nagyon forgalmas volt, de a mostani változások nyomán sokszoros lesz a terhelés ott a Brâncoveanu utca felől áradó kocsisorok miatt. Ezek után az sem meglepő, hogy az Oneștilor utcán is hosszan kígyózott a kocsisor az Aradi út irányába már a szombat délelőtti órákban. Ezzel éles kontrasztban a Körös utca teljesen kihalt volt a lezárás miatt, igaz, szombaton délelőtt még be-betévedt néhány jármű ide mind az Oneștilor, mind pedig a városháza irányából haladó útszakaszon. Ezek a járművek kénytelenek voltak visszafordulni, mert a Vitéz-Körös utcai kereszteződéshez legközelebbi kisutcákat is lezárták, azokról sem lehet ráhajtani a Körös utcára, illetve nem lehet a Körös utcáról ezekbe a kisutcákba behajtani. A Vitéz út és a Simion Bărnuțiu utca kereszteződésében kialakított körforgalomnál viszonylag gond nélkül zajlott az autóforgalom szombaton a délelőtti órákban, mint ahogy a Körös utca és az Unió (Principatelor Unite) utca találkozásánál, a városháza épülete közelében kialakított körforgalomnál is gyér volt a forgalom. Itt a gyalogosok kell figyelmesebben közlekedjenek, ugyanis az ideiglenes körforgalom környékén felszámolták a zebrákat.

 

Veszélyes STOP-tábla

A Körös utcán továbbra is lehet közlekedni a városháza és a Sulyok István, valamint a Tímár (Plevnei) utcák közötti szakaszon, aki tovább hajt a Vitéz út felé, vissza kell forduljon, mert mint írtuk, az autósoknak később már nincs lehetőségük lefordulni a Huszár (Roșiorilor) utcára. Az egyik legfontosabb forgalmi változás az, hogy a Körös utcán a városháza irányába haladva Stop-táblát helyeztek ki a Sulyok István utcai kereszteződés elé, ugyanakkor a Sulyok István utca és a Körös utcának a városháza felé vezető szakasza lett a főút, míg a Körös utcának a Vitéz út felé vezető szakasza a mellékút. A változtatás ellenére szombat délelőtt néhány perc alatt több autót is láttam, amelyek a Vitéz út felől jőve 40–50 km/órás sebességgel haladtak tovább egyenesen a Körös utcán, abban a hiszemben, hogy a fő útvonalon haladnak, nem álltak meg a Stop tábla előtt a Sulyok István utcai kereszteződésben. Erre figyeljenek oda az autósok, mert komoly balesetekhez vezethet a közlekedési tábla figyelmen kívül hagyása, ha a Sulyok István utcáról jövő autók a szabályoknak megfelelően követik a kereszteződésbe kihelyezett KRESZ-táblákat, melyek elsőbbséget biztosítanak számukra. Abban az övezetben még egy érdekességre hívnám fel a figyelmet: sok autós a Körös utcán a Vitéz út felől jőve nem ment el a városháza melletti ideiglenes körforgalomig, hanem behajtott a Körös utcai graffitis parkolóba, és azon áthajtva tért rá az Unió utcára, melyet kétirányúsítottak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában