Ünnepség

2024.06.10. 15:41

Átadták az új iskolaépületeket Mihályfalván

Az új iskolaépület átadó ünnepségét tartották múlt péntek délután az Érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola udvarán. Az eseményen részt vett Cseke Attila szenátor, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Emilian Pavel alprefektus, Karsai Attila megbízott polgármester, valamint a városi tanács képviselői.

Balázs József Attila

Varga Róbert az iskola igazgatója köszöntötte az átadóra érkezetteket, majd felkérte Karsai Attila megbízott polgármestert, hogy ossza meg ünnepi gondolatait. Bevezetőjében elsősorban köszönetét fejezte ki Cseke Attila szenátornak, aki fejlesztési miniszterként támogatta az átadásra kerülő beruházásokat. Mindenkit köszönet illet akik hozzájárultak ennek az impozáns oktatási komplexumnak a létrehozásához. Hamarosan a helyükre kerülnek a már korábban megvásárolt bútorok, ugyanakkor közbeszerzés alatt van a felújított régi épületrészben található osztálytermek bútorzatának megvásárlása is. A régi épület 1962–64 között épült, és csak kisebb javítási, modernizálási munkálatokat lehetett rajta végezni. A mostani munkálatok nagyrészt uniós alapokból lettek finanszírozva, azonban ezekért nagyon sokat kellett küzdeni. Külön köszönet jár a tanári karnak és az iskolai személyzetnek az áldozatos munkáért, valamint a szülőknek a türelemért és támogatásért, mert megértették, hogy a délutáni iskolalátogatással járó kellemetlenség a beruházás megvalósulása érdekében történt. „Az iskola nem csupán egy épület, hanem egy közösség is, ahol együtt tanulunk, együtt növekedünk, és együtt építjük a jövőt. Az új iskola kapui nyitva lesznek előttetek, és biztos vagyok benne, hogy itt mindenki megtalálja a helyét és kibontakoztatja a tehetségét” – mondta az elöljáró.

Az igazgató mikrofonhoz szólította Cseke Attila szenátort, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta, minden beruházás fontos, de mind közül talán a legfontosabb az, ami a gyerekekről szól. Az elmúlt években látványos fejlődésen ment át Érmihályfalva, átadásra került az uszoda, a Gizella Művelődési Központ, a sportcsarnok, az úthálózat, most pedig egy udvarban a step-by-step épülete mellett a teljesen felújított régi épület, valamint a teljesen új kétszintes iskola – sorolta. De nincs megállás, még fejlesztési miniszterként hagyta jóvá a megépítendő új bölcsődét, ami ki van írva közbeszerzésre, így csak idő kérdése a munkálatok megkezdése – húzta alá. „Kihívások folyamatosan adódnak, amelyeket csak az önök, jelen esetben a szülők támogatásával tudunk megoldani. A fejlesztési miniszter személyét sem szimpátia alapján választják, bizonyítania kell rátermettségét, ugyanakkor a közösségnek is ki kell állnia mellette, hogy teljesíteni tudja küldetését. Azt kívánom, szülessen itt is sok gyerek, legyen kiknek bölcsődét, napközit, óvodát és iskolát építeni” – zárta gondolatait a szenátor.

Ezt követően Winkler Gyula európai parlamenti képviselő lépett a mikrofonhoz, aki három fő gondolat köré fűzte beszédét. Az első gondolat szerint jó lenne, ha a gyerekek azt éreznék, hogy minden nap gyermeknap, hiszen ők a közösség szerves részei, ők viszik tovább szokásainkat, hagyományainkat. A második az, hogy az Európai Parlament nincs olyan messze mint gondolnánk, az Unió jelen van a megvalósításokban, ebben az új és a felújított épületben is. „Azonban ott kell lenni, gondoskodni arról, hogy azok a pénzek ide, az Érmellékre is eljussanak, és ne más irányt vegyenek” – mutatott rá.

 

Varga Róbert igazgató zárta a beszédek sorát, főleg technikai információkkal látva el a jelenlévőket, mely szerint az új épületben kezdenek az előkészítősök, valamint az I.–IV. osztály a régi iskola épületekből, a felújított épületbe pedig az V.–VIII. osztályok költöznek. A főépület készen áll, hogy a gyerekek birtokba vegyék, itt már a különböző okos eszközök is be vannak szerelve. Míg az új épületbe a már korábban megvásárolt bútorzatot és az okos eszközöket kell beszerelni a nyár folyamán. Az iskolakomplexumban összesen mintegy 800 diák fog tanulni, az órák közötti szüneteket pedig úgy alakítják, ahogy a gyerekeknek legjobban megfelel. Ő is megköszönte az új épülethez és a felújításhoz nyújtott segítséget, valamint a szülők türelmét és támogató hozzáállását.

Ezután, rendhagyó módon nem a meghívott vendégek, hanem a gyerekek vágták át a nemzeti színű szalagot, jelezve, hogy birtokba vették az épületet, majd a szalagok darabjaival ajándékozták meg a vendégeket. Ezután következett, a két épület bejárása, vidám gyerekzsivaj árasztotta el az épületek folyosóit, termeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában