Szavazás

2024.06.10. 18:20

A Bihar Megyei Tanácsba is bejuthat az AUR

Úgy tűnik, elérte az ötszázalékos bejutási küszöböt, így a Bihar Megyei Tanácsban is lehet képviselője a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) szélsőségesen nacionalista pártnak. A megyei önkormányzatban több mint ötven százalékos többsége lesz a PNL-nek, az RMDSZ pedig a második legerősebb politikai alakulat lesz.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mint ahogy az várható volt, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke nagy fölénnyel nyerte vasárnap a megyei tanácselnökválasztást. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján közzétett, teljes feldolgozottságú, de nem végleges összesítés szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje 154.508 szavazatot kapott, az összes voks 57,24 százalékát. A nem hivatalos végeredmény szerint a második helyen Cseke Attila, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje végzett 51.686 szavazattal, ami 19,15 százalékos eredmény. A harmadik legtöbb szavazatot kapta Aurel Mohan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, aki 42.005 voksot gyűjtött, az összes érvényes szavazat 15,56 százalékát. A Szövetség a Románok Egységéért (AUR) Ciprian-Mircea Blejant indította a megyei tanácselnöki tisztségért, a politikus 10.897 szavazatot, az összes voks 4 százalékát kapta meg. Alex Orjan, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) képviseletében 4745 szavazatot kapott (1,75), Habinyák István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megyei tanácselnökjelöltje pedig 4423 szavazatot gyűjtött be (1,63). Indult még ezen a választáson Mihai Lasca a Román Nép Patriótáinak Pártja (PPPR) színeiben, és kapott 1629 szavazatot.

Megyei tanács

A Bihar Megyei Tanács jelöltlistáira közel 270 ezer érvényes szavazat érkezett. A szintén nem végleges, de teljes feldolgozottságú adatok szerint a PNL az érvényes voksok 50,95 százalékát szerezte meg, erre a pártra 137.209 polgár szavazott. Második helyen végzett az RMDSZ 53.617 szavazattal, ami 19,91 százalékos eredmény. A megyei tanácsban a következő ciklusban a harmadik legerősebb párt a PSD lesz, melynek megyei tanácsosi listája 48.201 szavazatot kapott, ami 17,9 százalékos eredménynek felel meg. Az AUR listája 13.577 szavazatot kapott, ami 5 százalékos eredmény, tehát ha ez marad a hivatalos végeredmény, akkor a szélsőségesen nacionalista román párt a Bihar Megyei Tanácsban is képviseltetni fogja magát. Az USR megyei listája 6266 szavazatot kapott (2,32%), majd az Erdélyi Magyar Szövetség következik 4173 vokssal (1,54%), az SOS párt 3223, a Szociálliberális Humanista Párt (PUSL) 1693, a PPPR 1320 szavazatot kapott.

Polgármesterek

Bihar megyében az önkormányzati választások nem hoztak radikális elmozdulást a politikai erőviszonyokban: Bihar megyében a három legerősebb párt, a PNL, a PSD és az RMDSZ nagyjából megőrizte pozícióit. A nem hivatalos végeredmények szerint a 101 helyi önkormányzat közül a PNL 44 polgármesteri tisztséget szerzett meg, köztük a megyeszékhely Nagyváradét, de PNL-s polgármester lesz az elkövetkező négy évben Élesd, Belényes, Diófás és Vaskohsziklás városokban, illetve számos községben is. A PSD 32 polgármesteri székhez jutott Bihar megyében, ezek között egyetlen város van, Vaskoh, és a párt megőrizte a Várad melletti Szentmárton polgármesteri tisztségét. Az RMDSZ a tőle megszokott eredményt hozva uralta a politikai terepet az Érmelléken, és legalább huszonegy polgármesteri tisztségre számíthat. A városok közül „vitte” Nagyszalontát, Érmihályfalvát és sikerült visszahódítania Margitta polgármesteri tisztségét is. A székelyhídi polgármesteri szék sorsa még nem dőlt el, ugyanis itt rendkívül szoros eredmény született a hivatalban lévő RMDSZ-es Béres Csaba és kihívója, az EMSZ-es Boros Dávid között. Egyébiránt az EMSZ-nek sikerült megtartania a polgármesteri tisztséget Hegyközcsatárban. Sólyomkőváron a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének a jelöltje lett polgármester (itt ő volt az egyetlen induló), Körösgyéresen pedig a Román Nép Patriótáinak Pártja jelöltje nyert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában