Koncertélmények

2024.05.20. 14:37

Remek muzsika a BorParton

A jó bor mellé jó zene is dukál, és akik vasárnap kilátogattak a borparttá átalakított Körös-partra, mindkettőt megkapták.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Pap István

A nagyváradi Festum Varadinumnak nem a legnagyobb szabású, de talán a leghangulatosabb rendezvénye volt a BorPart, melyet a nevéhez illően a Sebes-Körös partján alakítottak ki a Mészáros (Grigorescu) utca és a Darvas–La Roche-ház közötti szakaszon. Péntekhez és szombathoz hasonlóan vasárnap is nagyon jó zenék várták itt az érdeklődőket. Délután két fiatal tehetség, a Regián Réka-Kata és Horváth Szabolcs duó muzsikált, este hét órától pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band lépett színpadra. Az idén negyvenéves zenekar emlékeztetett a jó borra, mely minél régebbi, annál érettebb, zamatosabb. Igaz, hogy ma már csak két alapító tag maradt a bandában, a zenekarvezető, klarinétos Gyarmati István és a bendzsót pengető Tikász Sándor, de az együttesbe olyan kiváló muzsikusok kerültek az évek során, mint Kovács János énekes, trombitás, aki a zenekar művészeti vezetője, egyben a frontember is a színpadon, továbbá Tóth Dániel harsonás, Mező Orbán dobos, valamint a fiatal generációt képviselő Kovács Marietta énekes, hegedűs, és Kerekes Imre tubás. Mint azt Kovács János a koncert elején elmondta, az együttes egy nappal korábban még Drezdában lépett fel, de a hosszú utazással óhatatlanul együtt járó fáradtság nem érződött a zenekar nagyváradi szereplésén: energikusan, lendületesen játszották a hangulatos dixie muzsikát az érdeklődő közönség nagy örömére. Joe Avery szerzeményével indítottak, aztán megannyi dixie sláger hangzott el, köztük olyan érdekességek is, mint a Running Wild című dal a Van, aki forrón szereti című filmből, vagy Charlie Chaplin szerzeménye, a Yossel, Yossel. Egyes daloknak volt egy történetük, amelyeket a zenekarvezető mesélt el, ilyen volt Az I’ve Found a New Baby vagy a Bill Bailey. A műsor legnagyobb slágere Louis Armstrong What a Wonderful World-je volt, de elhangzott a Those Were The Days is, amit magyarul Ábrándos szép napok címmel vitt sikerre a Dolly Roll. A koncertet a Lord, Lord, Lord című tradicionális énekkel zárta az együttes.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

A dixieland muzsika után egy modernebb jazz hangzást élvezhettek az egybegyűltek, mert hátra volt még a Románia több pontjáról verbuválódott Jazzybit trió fellépése is. A Szabó Csongor Zsolt – dob, Mihai Moldoveanu – basszusgitár és Teodor Pop – billentyű felállású zenekar egy órányi tömény jazzkultúrát mutatott be. Ebben a felállásban a billentyűs hangszer vitte a prímet, Teodor Pop improvizációira épült a muzsika, de természetesen a dob és a basszusgitár sem csak a ritmust szolgáltatta, Szabó Csongor Zsolt és Mihai Moldoveanu is többször szólózott, és a basszusgitárnak a dallamvezetést is biztosítania kellett, amikor éppen Teodor Pop ujjai kalandoztak a billentyűsoron. A klasszikus jazzt olykor latino muzsikával, máskor pop-rock zenével elegyítő Jazzybit jobbára saját számokat játszott, elhangzott például a Sirius című szerzeményük, de volt, amikor ismert slágerek témáját is beleszőtték a zenei folyamatba. A Clap című kompozícióban Michael Jackson Billie Jean-jének a ritmusképlete is felismerhető volt, a koncert végén elővezetett hosszú egyvelegben pedig többek között a Smoke On The Water című Deep Purple klasszikusnak, valamint Jimmy Hendrix Hey, Joe-jának az alaptémájára improvizáltak, és végül egy hip-hop szám jazzesítésével zárták a programot. A kiváló hangszeres képzettségű zenészekből álló, összeszokott formáció koncertje méltóképpen zárta vasárnap este a BorPart rendezvénysorozatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában