Tavaszi ülésszak

2024.05.15. 17:00

Megáldották a vártemplom felújított orgonáját

A Nagyváradon május 13-15. közt zajlott püspökkari tavaszi ülésszak második napján, kedden este az ország katolikus főpásztorai a vártemplomban mutattak be szentmisét Szent László király tiszteletére. Az ünnepség részét képezte a 32. Festum Varadinum rendezvénysorozatnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Az évente két alkalommal ülésező Romániai Katolikus Püspöki Konferenciát az ország római katolikus és görögkatolikus főpásztorai alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával. A Nagyváradon május 13-15. közt zajlott tavaszi ülésszak második napján, kedden este az ország főpásztorai a vártemplomban mutattak be szentmisét Szent László király tiszteletére, mely ünnepség részét képezte a 32. Festum Varadinum rendezvénysorozatnak.

A szertartás kezdetén Aurel Perca bukaresti érsek-metropolita, a mise főcelebránsa és Böcskei László megyés püspök megáldották a templom felújított orgonáját, melyet dr. Kristófi János Zsigmond orgonista szólaltatott meg. Mellette a székesegyház Szent László Kórusa végzett még zenei szolgálatot. A 11 regiszteres hangszert Samuel Metz orgonaépítő mester 1801-ben építette, és eredetileg nem képezte a templom berendezésének részét, hanem 1993-ban került Váradra egy használaton kívüli templomból, egy Brassó mellőli szász településről. A restaurálását ugyanaz a gyergyószentmiklósi Vox Humana Kft., illetve Bartis Szabolcs és csapata végezte, akinek a székesegyház orgonájának felújítása is köszönhető. Széles körű felújításon esett keresztül, és most teljes pompájában, eredeti formájában tündököl, azt követően, hogy a munka több mint egy évet vett igénybe.

Napjainkban a vártemplomba, melyet 1992-ben Tempfli József püspök regnálása idején kapott vissza az egyház – a székeskáptalan jár rendszeresen zsolozsmázni, valamint szlovák nyelvű miséket tartanak. Ezért Ján Mlinarcsik plébános kiemelten üdvözölte Miroszlav Jabloncsikot, a Szlovák Köztársaság tiszteletbeli nagyszalontai konzulját és Adrian Merka parlamenti képviselőt, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének vezetőjét, több szlovák hívő pedig népviseletbe volt öltözve. Külön köszöntve volt még Ciprian Olinici vallásügyi államtitkár (az orgonafelújítást támogatta Románia Vallásügyi Államtitkársága), Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Sofronie Drincec ortodox püspök.

 

Prédikációjában Böcskei László hangsúlyozta: nagyon fontos visszatérni a gyökerekhez. A várban kezdődött tulajdonképpen az egyházmegye élete, hiszen Szent László király itt építette az első székesegyházat, és ezen a helyen volt a sírja. A történelem viszont mély nyomokat hagyott a város és az egyházmegye életében. Az eredeti templom eltűnt, azonban a török hódoltság alóli felszabadulás után ismét szerveződni kezdett a vallásos élet is. A mai idők vártemploma a 18. században épült, inkább a barokk vonalat képviseli, de mégis szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen az egyházmegye bölcsőjében található, ahol minden elkezdődött. „Én nagyon örülök annak, hogy egy ilyen elegáns, jó hangzású orgona díszíti és teszi teljessé a liturgiát a vártemplomban” – fogalmazott a főpásztor.

A záróáldás előtt, utalva a közelgő pünkösdre, Aurel Perca bukaresti érsek-metropolita kiemelte, hogy román, szlovák, magyar, görög, héber és latin nyelven is imádkoztak. Akárcsak tehát az első pünkösdkor, a nyelvek kavalkádja volt megfigyelhető, a jelenlevők mégis értették egymást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában