Modernizálás

2024.05.30. 08:31

Két évet vesz igénybe a könyvtár felújítása

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a megfelelő ütemben haladnak a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár felújítási munkálataival. Az olvasók jelenleg a Pece-patak felől, egy mellékbejáraton keresztül léphetnek be az épületbe, az irodai alkalmazottak pedig a Kolozsvári úti Román-Magyar Kulturális Központban dolgoznak átmenetileg.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A korszerűsítési munkálatok március 25-én kezdődtek el, a főbejáratnál és a földszinti előcsarnoknál. Jelenleg két helyszínre összpontosítanak. Az egyik az első emelet, az oda vezető lépcsősor, illetve a tartóoszlopok. Villanykábeleket szerelnek, ajtófélfákat, és előkészítik az alapozást. A másik az első és a második emelet, ahol felszedték a padló- és a falicsempéket, a padlószőnyeget, lebontották az elválasztó falakat, leszerelték a fűtőtesteket és az égőket, elvitték a bútorzatot.

Mint lapunk többször is beszámolt róla, a megyei könyvtár átalakítása három ütemben zajlik. A bruttó 10,3 millió lej értékű megbízási szerződést 2024. február 28-án írták alá. Átrendezik a belső tereket, illetve könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmaznak és panorámaliftet szerelnek be. A változtatások után a földszintet a gyerekek vehetik majd birtokukba: lesz ott külső terasz, nyitott amfiteátrum, játszóház, előcsarnok, makerspace, gyermekirodalmi művek kölcsönzője, a felnőtt hozzátartozóknak pedig kávézó. Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, könyvespolcok, a digitális kompetenciákat fejlesztő munkapadok, ülőhelyek, a második szinten pedig konferenciaterem, könyvespolcok, médiatár és podcast stúdió. Számítógépkezelői tanfolyamokat is szerveznek, és olyan szkennert vásárolnak, mely alkalmas arra, hogy régi könyveket másoljon. A távlati tervek közt szerepel még önkiszolgáló könyvautomaták vásárlása is. A felújítás munkálatai a kivitelezési szerződés aláírása után várhatóan két évet vesznek igénybe úgy, hogy az ügyfélfogadást közben nem szüneteltetik.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A korszerűsítés egy nagyobb projekt keretében zajlik, melynek során bővítik, felújítják és felszerelésekkel látják el a megyei, a váradszentmártoni, a biharszentandrási és a fugyivásárhelyi könyvtárakat, és informatikai berendezéseket kap 26 könyvtár a következő településeken: Fugyivásárhely, Esküllő, Bors, Barátka, Bondoraszó, Feketekápolna, Vámosláz, Érkörtvényes, Bihardiószeg, Drágcséke, Várasfenes, Madarász, Nagyürögd, Biharpoklos, Robogány, Tóti, Tenke, Tulka, Élesd, Belényes, Margitta, Diófás, Nagyszalonta, Székelyhíd, Vaskohsziklás és Érmihályfalva. A projekt ugyanakkor azt is feltételezi, hogy digitális kompetencia-fejlesztő tanfolyamokat szerveznek 2503 Bihar megyei személy számára. 

Látványterv

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában