Eredmények

2024.05.24. 07:48

A 2020–2024-es mandátum eredményei. Ilie Bolojan: Bihar megye jó úton halad

Az elmúlt négy évben Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnökének vezetésével Bihar megye számos befektetést, európai forrásokat és erős partnerséget vonzott.

Forrás: PNL

Ramona Pașcu

A kiadáscsökkentésekből megtakarított pénz a megye fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges beruházásokra lett fordítva. Jelentős közúti és légi infrastrukturális projektek valósultak meg, amelyek megkönnyítik a megyében az összeköttetést és a mobilitást.
„Az ipari parkok fejlesztése által a közeljövőben a munkahelyek közelebb kerülnek otthonainkhoz, anélkül, hogy a bihariaknak mindennap Nagyváradra kellene ingázniuk. Az idevonzott európai források új utakba, a nagyváradi repülőtér korszerűsítésébe, az egészségügyi szolgáltatások javításába, a köztisztaság és a turizmus javításába lettek befektetve” – nyilatkozta Ilie Bolojan. 

„Megállítottuk a pazarlást, és csökkentettük a kiadásokat”

2024-ben a Bihar Megyei Tanács feleannyi alkalmazottal működik, mint 2020-ban, de Ilie Bolojan szerint sokkal hatékonyabban.
„Az építési engedélyeket és a városrendezési tanúsítványokat sokkal gyorsabban adják ki, egyetlen múzeumi komplexummal rendelkezünk, amely jobban gazdálkodik az erőforrásokkal, az ipari parkokat egyetlen ügynökség kezeli, és a csökkentett működési költségekből származó éves megtakarítás 6–8 millió euró. A pazarlás csökkentéséből megtakarított pénz beruházásokra lett fordítva” – tette hozzá.

Európai alapok, a megyei fejlődés motorja

Bihar megye számos európai uniós és belföldi alapokból finanszírozott projektben részesült, amelynek eredményeként 68 kilométernyi új út- és sávhálózatot alakítottak ki a zsúfoltság problémájának megoldására.
„A nagyváradi metropolisz-övezet öt körgyűrűje – nevezetesen a Fugyivásárhely, Nagyürögd, Biharszentandrás, Váradszentmárton és Bihar – zökkenőmentesebbé teszi a forgalmat, és csökkenti a forgalmi dugókban elvesztegetett időt. Építjük a metropolisz-körgyűrűt, egy 17 kilométer hosszú új utat, amely az országutakról veszi át a forgalmat, és Félixfürdő közelében összeköti Fugyivásárhelyt Nagyürögddel. Folyamatban van az élesdi és belényesi körgyűrűk építése, amelyeket idén nyáron nyitunk meg. A tranzitforgalmat átveszik az új utak, és megszűnnek a forgalmi dugók a két városban. A jó utak elengedhetetlenek az egész megye gazdasági fejlődéséhez. Befejeztük az Erdélyi-szigethegység útját Belényes, Biharfüred és a Lesi-tó között. Összeköttetést teremtettünk a megye különböző régiói (Élesd–Esküllő és Biharrósa–Belényes, Bihardobrosd–Lankás és Biharrósa, illetve Szombatság és Bihardobrosd) között, folytatva a projekteket. Harmincévi, kőúton való közlekedés után korszerűsítettük a Sólyom és Feketekápolna, valamint a Mezőbikács és Jánosd közötti utat” – tette hozzá a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Légi összeköttetés és egy új terminál

Az összeköttetés a fejlődés egyik alapfeltétele bármely közösség esetében. Ami a légi összeköttetést illeti, 2023 és 2024 a repülőtéri infrastruktúrába való beruházások évei voltak. „Befejeztük az utasterminál építését és a leszállópálya bővítését, ami lehetővé teszi nagyobb méretű gépeknek a landolását is. Idén nyártól kezdve összekötjük Nagyváradot a világgal Varsón keresztül, ősztől pedig új légijáratok fognak üzemelni London és Bukarest felé. A repülőgépjáratok sűrűsége prioritás marad számunkra” – nyilatkozta Bolojan.

Jobb munkahelyek

Hasonlóan, Bihar megyében kiépült egy iparipark-hálózat Élesden, Belényesben, Vaskohszikláson és Margittán. Azoknak a bihariaknak, akik 60–70 kilométer távolságra laknak Nagyváradtól, az otthonaikhoz közel lesznek a munkahelyeik, és nem kényszerülnek majd napi ingázásra.
Az elmúlt négy évben arra is törekedtünk, hogy Bihar megyében ne legyenek köztisztasági problémák, ezért 16 hulladékudvart építettünk a megyében a nagy méretű hulladékok tárolására. Az országutak és a megyei utak mentén térfigyelő kamerákat szereltünk fel, melynek köszönhetően csökken az illegális hulladéklerakatok száma.

Integrált szállítás

Ami a közösségi közlekedést illeti, a villamosvasút projektje egy olyan nagyberuházás, melynek célja a mobilitás elősegítése a metropolisz-övezetben. Azzal, hogy összekötjük a villamossíneket a vasúti hálózattal, illetve a már meglévő nyomvonalakat bővítjük, megkönnyítjük az emberek utazását Borsra, Félixfürdőre, Kardóra, a repülőtérre, illetve Körösszegre. Ezáltal pedig hozzájárulunk a közúti forgalom tehermentesítéséhez és a fenntartható közlekedéshez. Ez a projekt a következő mandátumban fog megvalósulni.

Turizmus és hagyományok

A Bihar megyei idegenforgalom fejlesztése érdekében a Bihar Megyei Tanács, partnerségben a Természetvédelmi Területek Ügynökségével és a települések önkormányzataival, több projektet is megvalósított. „Korszerűsítettük a révi menedékházat, megőrizve az épület múltbeli vonzerejét, és olyan beruházásokat eszközöltünk, melyekkel ráirányítottuk a figyelmet a természet szépségeire. Az infrastrukturális befektetések mellett odafigyeltünk a helyi termelők támogatására is, illetve a hagyományos termékek népszerűsítésére. Termelői vásárokat szerveztünk Nagyváradon és megyeszerte. A karácsonyi és a húsvéti ünnepségekkel népszerűsítettük közösségeink értékeit és hagyományait. Ugyanakkor folyamatban vannak egyéb befektetések is, mint például a kulturális központnak az építése, mely otthonául fog szolgálni kulturális eseményeknek, konferenciáknak, megerősítve Várad kulturális és gazdasági kulcsszerepét a régióban. Egyre több bihari ember büszke Nagyváradra és a megyénkre. Minden elismerésünk azoknak, akik támogatták a projekteket, de még sok a tennivaló, hiszen egy mandátum nem elég mindenre. Folytatnánk tehát az elkezdett munkát újabb beruházásokkal” – teszi hozzá Ilie Bolojan, aki felkéri a Bihar megyei polgárokat, hogy június 9-én szavazzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában