Rendelet

2024.04.24. 16:00

Sztrádaépítés egy év múlva

Csak egy év múlva, 2025 májusában kezdődhet el az A3-as autópálya Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszának az építése, ugyanis a Szállításügyi Minisztérium arra az időpontra adta ki a munkálatok elkezdését engedélyező rendeletet.

Forrás: Asociația Pro Infrastructură

Pap István 

Mikor már kezdtünk örülni annak, hogy felgyorsul az észak-erdélyi autópálya megvalósítása, hidegzuhanyként jött a hír, hogy a Bisztraterebes és Bihar közötti szakasz építését csak egy év múlva, 2025 májusában lehet elkezdeni, ugyanis a Szállításügyi Minisztérium arra az időpontra adta ki az erre vonatkozó rendeletet. Erre Horaţiu Cosma, a minisztérium volt államtitkára hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében. Ő Sorin Grindeanu tárcavezetőt vádolja azzal, hogy tudatosan szabotálja a projektet. A politikus emlékeztetett arra, hogy az említett szakaszt már 2004-ben elkezdték építeni, de 2013-ban félbehagyták, miután felbontották az első szerződést. Ezt követően két további kivitelezési szerződést bontottak fel, ezek közül a másodikat maga Sorin Grindeanu mondta fel, majd következett a negyedik szerződés, amelynek megvalósítását szintén Grindeanu torpedózta meg. Ugyanis már 2023 nyarán aláírhatták volna a dokumentumot, de a vállalkozónak végül a bírósághoz kellett fordulnia annak érdekében, hogy a minisztert rákényszerítse erre. „De amikor már azt hittük, hogy végre megépül az autópálya, Grindeanu ismét blokkolta azt. Ő 2025 májusára adta ki az építkezés elkezdésére vonatkozó rendeletet. Azaz egy év múlva. Amit valószínűleg megint elhalaszt 2026-ra” – írta Horaţiu Cosma.

Az Economedia portál szerint az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) és a Precon vállalat között idén tavasszal kötött szerződés és a pályaszakasz tervezésének megkezdése közötti 13 hónapos időszakot az magyarázza, hogy folyamatban van egy per a Trameco céggel, melyet Beniamin Rus vállalkozó személye köt össze a Preconnal. Kérdéssel fordultunk az ügyben mind az érintett Precon Transilvania céghez, mind pedig a CNAIR-hoz. A vállalkozás azt a választ küldte lapunknak, hogy nyilvánosan semmilyen módon nem kívánnak kommentárt fűzni a CNAIR által kiadott dokumentumhoz, és hogy ilyen körülmények között törvényesen nem lehet elkezdeni a munkálatokat. A CNAIR megkeresésünkre mindössze annyit felelt, hogy a tervezés elkezdésére vonatkozó rendeletet április 18-án adták ki és 2025 májusától érvényes.

A Bihoreanul hetilap megszólaltatta Alin Șerbănescut, a CNAIR szóvivőjét, aki elmondta: azért adták ki a rendeletet csak 2025 májusi érvényességgel, mert jelenleg tulajdonképpen két szerződés van ugyanarra a munkálatra, ezért először meg kell várni az előző felbontására vonatkozó per végét. „Nem lehet egyszerre ugyanarra a beruházásra két munkálatelkezdési rendeletet kiadni két különböző szerződés keretében” – fogalmazott a szóvivő. Utalt ezzel arra, hogy bár nemrégiben aláírták a kivitelezési szerződést a Precon Transilvaniával, de mindeközben a Bukaresti Ítélőtáblán van az a per, melyben a Beniamin Rus tulajdonában lévő Trameco és Drumuri Bihor cégek, valamint a szlovákiai Vahostav és a bukaresti Waterdrillings vállalkozás megtámadták a CNAIR 2022-ben hozott döntését, amelyben szerződést bontott a felsorolt vállalkozásokkal. Mindezek után azonban nem világos, hogy ha nem lehet két rendeletet kiadni, akkor ezt a másodikat eleve miért adták ki, illetve az sem, hogy miért épp 2025 májusára engedélyezték a munkálatok elkezdését, hiszen nem tudni, hogy az említett perben mikor születik jogerős ítélet. Erre vonatkozó kérdéseinket elküldtük a CNAIR-nak, amint válaszolnak, közöljük.

A Bihar–Bisztraterebes közötti 28,55 kilométer hosszú pályaszakasz építését 2004-ben kezdték el, de 2013-ban leálltak a munkálatok. Azt követően három további közbeszerzési eljárást is hirdettek erre a munkálatra. A 2020-ban meghirdetett tendert a Trameco cég nyerte, de a CNAIR felbontotta a szerződést 2022-ben. A még abban az évben kiírt új közbeszerzési eljárás eredményét 2023-ban hirdették ki: a nyertes a Precon Transilvania és a Citadina 98 cégekből álló konzorcium lett, előbbi cég, bár nem Beniamin Rus vállalkozó tulajdonában, de az ő befolyása alatt van. Az eredményhirdetést hosszas huzavona követte, mert a CNAIR nem volt hajlandó aláírni a kivitelezési szerződést. Végül az aláírásra csak 2024 márciusában került sor. A szerződés értelmében a konzorciumnak hat hónap áll rendelkezésre a tervek elkészítésére, tizennyolc hónap pedig a kivitelezésre, a beruházás költségvetése 785,2 millió lej áfa nélkül. Ezen a pályaszakaszon hét hidat és tizenegy felüljárót kell építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában