Repülő

2024.04.09. 15:57

Menetrendszerű repülőgépjárat Nagyvárad és London között

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta azt a javaslatot, hogy az Air Oradea vállalat szerződést kössön a HiSky légitársasággal menetrendszerű repülőgépjáratok üzemeltetésére Nagyvárad–Bukarest és Nagyvárad–London között.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A keddi azonnali nagyváradi helyi tanácsülés legfontosabb napirendi pontja volt a váradi és a Bihar megyei önkormányzat által létrehozott Air Oradea vállalat és a HiSky Europe légitársaság között kötendő szerződés javaslata. A napirendi pont vitáján Florin Birta polgármester elmondta, hogy a lebonyolított közbeszerzési eljárás után április 11-én írják alá a szerződést a légitársasággal. A járatok üzemeltetése legkésőbb idén októberben kezdődik el, heti öt járatot működtet a társaság a Nagyvárad–Bukarest, és heti hármat a Nagyvárad–London útvonalon. Illetve lesz egy charterjárat is, amelyet már tavaly is üzemeltetett Váradról a HiSky, jelezte Birta. Hozzászólásában a PSD-s Liviu Mihai Sabău-Popa leszögezte, hogy a szociáldemokrata frakció nem szavazza meg a határozatot, mert hiányzik belőle a járatok menetrendje és a vállalkozás üzleti terve is. Florin Birta válaszában elmagyarázta, hogy egyetlen társaság sem dolgozhat ki járatmenetrendet mindaddig, amíg nincs az üzemeltetésre vonatkozó érvényes szerződése, de biztosította az ellenzéki tanácsost, hogy az egyezség aláírása után meg fogják kapni a részletes menetrendet. Sabău-Popa viszontválaszában azt mondta, hogy ebben az esetben a szerződésbe bele kellett volna írni azt, hogy annak aláírásától számított meghatározott napokon belül a légitársaság elkészíti és ismerteti a menetrendet. A határozattervezetet végül a PSD ellenszevazatai mellett fogadta el a helyi tanács.
A tanács által jóváhagyott, április 11-én aláírásra kerülő és öt évre szóló szerződéstervezet értelmében a HiSky légitársaság a Nagyvárad–Bukarest útvonalon heti öt, a Nagyvárad–London útvonalon pedig heti három járatot fog üzemeltetni legkésőbb 2024. október 31-től, illetve vállalja heti egy charterjárat működtetését is. A HiSky Europe kötelezi magát arra, hogy egy repülőgépet folyamatosan a váradi reptéren tart a menetrendszerinti járatok üzemeltetésére. Az Air Oradea öt év alatt összesen 750 ezer euróval finanszírozza a légitársaság itteni járatait. A felek vállalják azt is, hogy fele-fele arányban osztoznak meg mind a profiton, mind az esetleges veszteségeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában