Vita

2024.04.09. 17:35

Légi járatokról vitáztak a megyei tanácsülésen

Rendkívüli tanácsülést tartott kedd délután az online térben a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete.

Illusztráció

Ciucur Losonczi Antonius

A napirendi pontok többsége infrastrukturális jellegű befektetések műszaki-gazdasági mutatóinak az elfogadására, illetve aktualizálásra vonatkozott, ezek egyhangúlag átmentek. Ilyen határozati javaslat volt például az, amely egy magasított útkereszteződésnek a kialakítására vonatkozott a 767 M jelzésű megyei úton Fugyivásárhelyen; egy ugyanilyen útkereszteződésnek a kialakítására a 787 H jelzésű megyei út és az Oneștilor utca kereszteződésénél Nagyváradon; valamint LED-égőkkel megvilágított gyalogosátkelőknek a létesítésére a megyei utakon. „Csont nélkül” el lett fogadva az az előterjesztés is, hogy társuljon Székelyhíd önkormányzata a Bihar Megyei Fenntartható Fejlesztési Ügynökséggel annak érdekében, hogy egy buszpályaudvar épüljön az érmelléki városban.
Az egyetlen vitát az a tervezet váltotta ki, mely azt tartalmazta, hogy társulási szerződést kössön az AIR Oradea társaság a bukaresti HiSky Europe légitársasággal. Bujor Chirilă szociáldemokra tanácsos jelezte, hogy a PSD-frakció tartózkodni fog a szavazásnál, mivel nem kapták meg az anyag mellékleteként azt, hogy milyen menetrend szerint fognak üzemelni a járatok, milyen üzleti tervvel rendelkezik a HiSky, illetve melyek lesznek a charterjáratok úti céljai. Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke válaszában kifejtette, hogy az üzleti tervet azért nem hozták nyilvánosságra, mert ez titkos, ahogyan ez különben ilyen esetekben lenni szokott. Ami pedig a menetrendet illeti, ezt azért lehetetlen a megállapodás aláírását megelőzően közölni, mert a HiSky egyelőre keresi, hogy milyen résidők (slot) állnak rendelkezésre, arra törekedve, hogy ezek olyan idősávban legyenek, hogy megfeleljenek a váradi utazóközönségnek. Arra is kitért ugyanakkor Mălan, hogy a szerződést április 11-én fogja aláírni Mihai Jurca városmenedzser. Hétköznaponként heti öt járat fog közlekedni oda-vissza Nagyvárad és Bukarest közt, illetve heti három járat Nagyvárad és a londoni Stansted repülőtér közt úgy, hogy az első repülőgép várhatóan október 30-án fog felszállni. Az egyik PSD -képviselő azon megjegyzésére pedig, hogy a HiSky ellen fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeztek a fővárosi bíróságon, a megyei tanács alelnöke úgy reagált, hogy ebben nincs semmi különös, nem kell komolyan venni, mert elő szokott ez fordulni a hitelezők és a kedvezményezettek közt, és a fontos az, hogy jelenjenek meg új belföldi és nemzetközi járatok a nagyváradi repülőtéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában