Részvételi költségvetés

2024.04.13. 09:29

Idén is várják a váradiak ötleteit

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A kezdeményezés lényege az, hogy a váradi illetőségű polgárok benyújthatják ötleteiket a hivatalhoz, és a legjobbakat az önkormányzat a város költségvetéséből megvalósítja. A projekteket 2024. április 22. és június 23. között lehet benyújtani a kifejezetten erre a célra létrehozott activ.oradea.ro internetes felületen.

A kiírás feltételei gyakorlatilag megegyeznek az előző évi pályázattal: az önkormányzat idén is másfél millió lejt különített el a költségvetésből erre a célra, egy projekt maximális értéke 100.000 lej lehet áfával együtt. Javaslatokat nyújthatnak be a 16. életévüket betöltött nagyváradi illetőségű polgárok, valamint a Váradon dolgozó vagy tanuló személyek. A projekteket csak online lehet benyújtani az activ.oradea.ro felületen, egy személy több ötlettel is pályázhat bármelyik kategóriában. A részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó elképzelésekről lehet szó, és a javaslat nem lehet ellentétes a város saját terveivel. További feltétel, hogy a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt 100 ezer lejes maximális értéket, a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon, ugyanakkor nem fogadják el a közintézmények felszereltségét javító felvetéseket.

A részvételi költségvetés lebonyolítása a következőképpen zajlik: első körben a javaslattevőnek regisztrálnia kell az activ.ordea.ro felületen, csak ezt követően töltheti fel oda javaslatát vagy javaslatait. Ezt követi az ötletek műszaki és jogi elbírálása. A váradi polgármesteri hivatal által felállított bizottság feladata lesz ellenőrizni azt, hogy a beérkezett javaslatok közül melyik valósítható meg műszaki és jogi szempontból. Ha a bizottság úgy ítéli meg, további információkat kérhet a kezdeményezőtől a projektre vonatkozóan, illetve fenntartja magának a jogot arra, hogy a megvalósíthatóság érdekében módosítsa a javaslatokat. Az elbírálást követően kerül sor a megvalósíthatónak nyilvánított projektek rangsorolására, ami két részben történik. Első körben zajlik le az online szavazás, majd a papíralapú következik a lakónegyedekben és a váradi cégek székhelyén szervezett voksolásokon. Egy személy szavazhat mind online, mind pedig offline egy projektre. Ahhoz, hogy online szavazhassanak, a polgároknak regisztrálniuk kell a felületen. A két szavazás során kapott voksok száma alapján rangsorolják majd a projekteket. A részvételi költségvetés menetrendje a következő: április 22.–június 23.: a javaslatok benyújtásának időszaka; június 24.–július 7.: a beérkezett projektek ellenőrzése; július 8.–szeptember 8.: online szavazás; szeptember 9.–szeptember 30.: papíralapú szavazás. További információk az activ.oradea.ro felületen, a primarie@oradea.ro e-mail címen vagy a 0259/437–000 telefonszám 248-as mellékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában