Megállapodás

2024.04.04. 18:36

Együttműködik a katolikus püspökség és a Széchényi Könyvtár

A Schlauch Lőrinc-emlékév keretében csütörtök délután együttműködési megállapodást írt alá a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az Országos Széchényi Könyvtár nevében Böcskei László megyés püspök és Rózsa Dávid főigazgató, akik egyéb fontos bejelentéseket is tettek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius 


A püspöki palota földszinti, Schlauch-emléktermében zajlott ünnepségen jelen volt Demeter Katalin konzul is, lévén, hogy a két intézmény közti egyezség létrejöttében közreműködött Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa. Mint elhangzott, az elmúlt napokban, március 27-én volt kétszáz éve annak, hogy Új-Aradon megszületett a római katolikus egyház egyetlen, Nagyváradon regnáló bíborosa, Schlauch Lőrinc (1824– 1902), akinek a tavalyi Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében emlékszobát avattak az akkor közelgő bicentenárium apropóján, annak köszönhetően, hogy a kardinális oldalági leszármazottjai jelentős hagyatékkal bővítették a váradi püspökség gyűjteményét. A budapesti Országos Széchényi Könyvtár vezetőjének tavalyi, nagyváradi látogatása adta az ötletet Schlauch Lőrinc emlékének korszerű és időszerű ápolására, így az eltelt félévben az OSZK digitalizálta, és Magyar Elektronikus Könyvtárában (MEK) nyilvánossá tette Schlauch Lőrinc bőséges nyomtatott irodalmi hagyatékát, illetve a nagyváradi egyházmegyével kapcsolatos egyéb nyomtatványokat. 

A két intézmény között ugyanakkor most aláírt partneri megállapodás egyik másik pontja a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye egyik legjelentősebb műtárgyának, a szentjobbi római katolikus közösség tulajdonában levő Szentjobb-ereklye budapesti restaurálására vonatkozik. A kis méretű, Mária Terézia magyar királynő személyéhez köthető, festett Szent Jobb-ábrázolás arra a selyemkendőre készült, amely Szent István jobbját takarta, amikor az 1771-ben, uralkodói közbenjárásra hazahozták Raguzából Magyarországra. A római katolikus egyház épp ezért érintéses ereklyeként tekint az uralkodónő autográf ereklye-igazoló és adományozó szövegével ellátott műtárgyra, amelynek restaurálását készítik elő a két intézmény elöljárói és szakemberei. 

Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy ez azért is egy rendkívüli esemény, hiszen az egyházi előírások szerint még a húsvét hetében járunk, és részben ez az ünnepség is a megújulásról, valami újról szól. Miközben azonban a régmúlt idők üzenetét próbáljuk megragadni, ragaszkodva keresztény gyökereinkhez, ugyanakkor a jövőnkre is gondolhatunk. Megőrizzük tehát, ami értékes, hiszen hozzátartozik a népünk vándorlásához, felemelkedéséhez és megerősítéséhez, illetve a történelmünkhöz, mert megismételhetetlen nyomot hagyott benne – akárcsak az említett ereklye –, de közben próbáljuk beépíteni a mi életünkbe és megismertetni másokkal is ezt a hagyatékot, fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: ha pedig Schlauch Lőrinc tanításait, szentbeszédeit olvassuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az őt foglalkoztató témák napjainkban is aktuálisak. 

A megőrzés és a továbbörökítés fontosságáról beszélt Rózsa Dávid főigazgató is, hangsúlyozva, hogy az OSZK az összmagyarság nemzeti könyvtára, ezért számukra természetes, hogy a nagyváradi vonatkozású, a püspökséggel kapcsolatos dokumentumokat kiemelt figyelemben részesítik. Megjegyezte: a bicentenárium alkalmából egy kicsit előre dolgoztak, s a MEK felületén már több mint 40 olyan kötetet tettek elérhetővé, melyeknek szerzői Schlauch Lőrinc, és ezek kivétel nélkül ingyenesen letölthetők. Ugyanakkor a másik legendás életmű a Bunyitay Vincéé, aki megírta a váradi püspökség történetét, ez és más alkotása szintén elérhető az elektronikus könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában