Expert Forum

2024.04.15. 13:21

Csökkenteni kellene az EP-jelöltek iktatásához szükséges támogató aláírások számát

Illusztráció

Agerpres

Túl magasnak és ennélfogva korlátozó tényezőnek tartja az Expert Forum az európai parlamenti választási jelöltek iktatásához szükséges támogató aláírások számát. A civil szervezet az aláírások számának csökkentését, illetve hitelességük ellenőrzésének átláthatóvá tételét kéri.
Az Expert Forum hétfői közleményében felhívta a figyelmet, hogy a jelöltlisták iktatásához kért támogató aláírások száma túl magas, jelenlegi formájában ez a követelmény "a leginkább korlátozók közé tartozik az Európai Unióban". Mint hangsúlyozták, ennek a követelménynek nem akadályként kellene működnie, hanem igazolásaként annak, hogy a jelöltállító pártok vagy a független jelöltek "valós támogatottsággal" rendelkeznek. "Az aláírások érvényességét ellenőrző világos eljárás hiányában ez a követelmény csak mesterségesen csökkenti az induló jelöltek számát, és a jelentős erőforrásokkal rendelkező nagy pártoknak kedvez. (...) Az ellenőrzési eljárásnak nyilvánosnak és előzetesen hozzáférhetőnek kellene lennie" - fogalmaztak.
A civil szervezet szerint a Központi Választási Irodának (BEC) a jelöltlisták mellett az egyes pártok vagy független jelöltek támogató aláírásainak számát is közölnie kellene. Mint írták, kérték, hogy engedélyezzék számukra az ellenőrzési folyamat megfigyelését, a BEC azonban megtagadta az igénylést az erre vonatkozó szabályozás hiányára hivatkozva.
Az Expert Forum szükségesnek és hasznosnak tartaná a jelöltek korának és nemének közzétételét is.
A szervezet emlékeztetett, hogy 15 párt és pártszövetség nyújtotta be a BEC-hez az európai parlamenti választásokon induló jelöltjeinek listáját, és hét független jelöltet is iktattak. Jelentésük szerint összesen 542 jelölt indulna az EP-választásokon, míg 2019-ben 695, 2014-ben pedig 580 jelölt volt. Idén kilenc párt és pártszövetség listáin szerepel maximális számú, azaz 43 jelölt. Ezzel szemben a Szabad Emberek Pártjának csak egy jelöltje van.

Az idei EP-választáson induló jelöltek közül 171 nő (32 százalék) és 364 férfi (68 százalék). A 2019-es 31 százalékhoz képest stagnált a nők aránya. A női jelöltek aránya a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az S.O.S. Románia Párt listáin a legmagasabb, 39 százalék. Ezt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség (37 százalék), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (35 százalék), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (30 százalék) és a Szociálliberális Humanista Párt (23 százalék) követi. Pártok szintjén az USR-nél és a PSD-nél a legkiegyenlítettebb a nemek aránya, mindkét alakulatnak 12 női és 11 férfi jelöltje van. A liberálisok összesen húsz jelöltje közül öten nők, az RMDSZ 43 jelöltje közül pedig 13-an. A jelentése arra is kitér, hogy a 15 párt és pártszövetség közül 10-nek a listáján női jelölt foglalja el az első három hely valamelyikét.
A szervezet a jelöltek foglalkozását is áttekintette. Mint kiderült, a legnagyobb számban nyugdíjasok (54), igazgatók/menedzserek/ügyintézők, képviselők (23), valamint vállalkozók, ügyvédek és európai parlamenti képviselők (20) vannak köztük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában