Támogatás

2024.04.10. 16:00

Április közepén töltik fel újra a szociális kártyákat

Bihar megyében 68.751 személy jogosult a 250 lejes szociális támogatásra, amiből élelmiszert, illetve meleg ételt lehet vásárolni. Az áprilisban esedékes összegeket április 15–25. között töltik fel a kártyákra.

Illusztráció

Pap István

Egy nagyváradi olvasónk jelezte szerkesztőségünknek március közepén, hogy nem kapta meg a februárban esedékes 250 lejes szociális támogatást. Az ügyben a programot működtető Beruházások és Európai Projektek Minisztériumához fordultunk, melynek részéről csak április 8-án érkezett meg a válasz, amikor már kezd aktuálissá válni az áprilisi támogatások kiutalásan (ezt a pénzügyi támogatást ugyanis kéthavonta töltik fel a rászorulók kártyáira). Válaszában a minisztérium kijelentette, hogy mindenkinek a kártyájára átutalták a februárban esedékes összeget, akik abban az időszakban jogosultak voltak a támogatásra. Azt is közölték, hogy már megrendelték a kártyákat azok számára, akik 2024 februárjától váltak jogosulttá a segélyre, és továbbították is azokat a Román Postának, mert ez utóbbinak a feladata kézbesítésük. A pénzt csak azt követően töltik fel, hogy megkapták a posta visszaigazolását arról, hogy megtörtént a kártyák kézbesítése a jogosultaknak. Bihar megyében 4292 olyan személy van, aki csak februártól vált jogosulttá erre a támogatásra: ezért nem kapták meg már akkor a pénzt, mert a posta abban a hónapban kezdte el a kártyák kiosztását a számukra.

A minisztérium tehát nem tud arról, hogy lenne olyan személy, akinek a kártyájára ne töltötték volna fel a februári támogatást, azoknak pedig, akik úgy gondolják, hogy jár nekik ez a támogatás, de még nem kapták meg magát a kártyát, a minisztérium azt javasolja, hogy forduljanak a megyei nyugdíjhivatalhoz, a szociális felügyeleti és kifizetési ügynökséghez vagy a munkaügyi és szociális minisztériumhoz. A Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma egyébként március 28-án közölte azt, hogy az áprilisban esedékes juttatásokat az április 15–25. időszakban töltik fel a kártyákra. Ezt a pénzt csak élelem, illetve meleg étel vásárlására lehet elkölteni. A beruházási minisztérium tájékoztatása szerint jogosultak erre a szociális juttatásra azok a nyugdíjasok, továbbá fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt. Jogosultak továbbá azok a minimum kétgyermekes családok, amelyeknek havi jövedelme nem haladja meg a 675 lejt személyenként, valamint azok a családok is, ahol egy szülő neveli a gyereket/gyerekeket, és a család havi jövedelme nem haladja meg a 675 lejt személyenként. Jár ez a támogatás a hajléktalanoknak, és megkapják azok a személyek és családok is, akik/amelyek segélyben részesülnek a 2016/196. számú törvény alapján.

Ügymenet

Első körben a megyei nyugdíjhivatalok és a megyei szociális felügyeleti és kifizetési ügynökségek összeállítják a jogosultak listáját, második körben ezeket a listákat elküldik ellenőrzésre az országos adóhatósághoz. Ebben a fázisban előfordulhat az, hogy egyes személyek kikerülnek a rászorulók listájáról, mert kiderül, hogy jövedelmeik összesítve meghaladják a támogatásra feljogosító felső határt. Az ellenőrzés után a szociális és munkaügyi minisztérium továbbítja az országos listát az európai beruházások minisztériumához, de azt már nem közli ez utóbbi intézménnyel, hogy egyes személyek miért kerülnek ki a listáról, írja lapunknak küldött válaszában az európai projektek minisztériuma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában