Rádiójáték

2024.03.15. 11:01

Ősbemutatót tartott a Kiss Stúdió

Ötvös Béla Félix király című rádiójátékát mutatta be szerda este a nagyváradi Kiss Stúdió a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében. A hét képből álló rádiójáték a magyar történelem egyik izgalmas korszakába kalauzolja a hallgatót, az 1848-49-es szabadságharc idejére, amikor Budáról kerülőutakon menekítették a magyar Szent Koronát az Érmelléken keresztül.

A szerző felvételei

János Piroska

A szerda esti ősbemutatón a terem befogadóképességét meghaladó közönséget Péter Sándor, Ötvös Béla unokája köszöntötte, aki a tavaly megjelent mű keletkezési és kiadástörténetét ismertette. Az Europrint Kiadó gondozásában megjelent alkotás az elmúlt évig csupán kéziratban volt meg. Mint a szerző unokája elmondta, a kéziratot mintegy 15 évvel ezelőtt találta meg, a 2018-ban elindított Ötvös-könyvek kiadásában ennek az alkotásnak a megjelenésére tavalyig várni kellett, ugyanis szerette volna felkutatni az írás történelmi hátterét. Ehhez segítséget nyújtott több újságcikk is, köztük a tavaly januárban a Bihari Naplóban megjelent hír, miszerint egy aukciós ház eladásra kínál két történelmi jelentőséggel bíró ingatlant Bihar megyében. Egyik az érköbölkúti Bónis-kúria volt, ahol a hagyomány szerint egy éjszakára elrejtették a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Ez a helyszín jelenik meg Ötvös Béla rádiójátékában is.

 

A továbbiakban Szabó József helytörténész beszélt az események történelmi hátteréről, aki részletesen foglalkozik a témával a Művelődés folyóirat egyik 2018-as lapszámában. Az izgalmas fordulatokkal teli rádiójáték 1848 decembere és 1849 januárja között játszódik, és olyan nevek tűnnek fel benne, mint Kossuth Lajos, Bónis Sámuel, Bémer László római katolikus püspök, Baranyi Félix tóti földesúr.
A rádiójátékot Kiss Törék Ildikó, Meleg Vilmos és ifj. Kovács Levente színművész adta elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában