Ünnep

2024.03.27. 10:39

Húsvétra hangolódás a Hegyközben

Tarsoly Normen

A Hegyközben új hagyományok kezdenek körvonalazódni. A Hegyközpályi Református Egyházközség hagyományteremtő szándékkal szervez immár másodjára közösségi eseményt. Első alkalommal adventi időszakra való hangolódást tartottak, az elmúlt vasárnap pedig húsvétra való lelki készülődést. Az eseménynek a hegyközpályi kultúrház adott helyet, ami teljesen megtelt, mert több szomszéd községből és településről is elzarándokoltak erre az alkalomra. A helyi lelkész, nt. Köteles László lelkipásztor üdvözölte az egybegyűlteket. A megnyitót követően az egyházközség énekkórusa örvendeztette meg a jelenlévőket előadásával, és Köteles Andrea kántorasszony vezetésével a közönség is csatlakozott az énekléshez. Az esemény vendégelőadó lelkésze nt. Oláh Krisztián fugyivásárhelyi lelkipásztor volt, akit elkísért a gyülekezete több tagja is. A lelkész nem hagyományos istentiszteletet tartott, hanem egy elgondolkodtató, a húsvét és a lélek témájában elmélyülő előadás keretében készített mindenkit az előttünk álló ünnepre. Az előadó lelkész igét is hozott erre az alkalomra, mégpedig Pál apostolnak a kolossébeliekhez írt leveléből idézett: „Mivel Krisztussal együtt ti is feltámadtatok a halálból, a mennyei dolgokra törekedjetek, hiszen Krisztus is ott ül most Isten jobb oldalán...”

A lelkész több szemszögből taglalta a húsvét megvalósulását. Kiemelte, hogy az ünnep valódi jelentésének manapság semmi köze a köré épített kommersz külsőségekhez. A húsvét lényegét nem abban kell keresni, hanem bennünk és Krisztus tanításaiban, életében és áldozatában. Krisztus feltámadását minden vasárnap megünnepeljük, a húsvét ünnepe egy plusz lehetőség számunkra, hogy erről megemlékezzünk. Ez egy örök folytonosságot jelképez, nem egy véget. Egyik állapotból egy másik állapotba való kerülést mutatja – magyarázta a lelkész. Egyik nincs a másik nélkül. Krisztus a bűneinkért halt meg, de nekünk is küzdenünk kell, hogy elkerüljük a rossz csábítását. Ez a körforgás, a feltámadás, akkor éri el az igazi célját, ha tényleg változást tudunk elérni önmagunkban és környezetünkben. Csak így tudunk igazán új szakaszt kezdeni a feltámadás után. Az áldást követően Köteles László útravalóul még hozzátette, hogy a mindennapokban próbáljuk az egyszerűséget keresni, egy pontban megállni, jól szétnézni és csak a lényeges dolgokra koncentrálni. Az igei szolgálat végén a hegyközpályi énekkórus melengette újra a hegyközi gyülekezet szívét-lelkét. Az esemény végül a hegyközpályi gyülekezeti tagok által készített szeretetvendégséggel és kézművesvásárral zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában