Március 15.

2024.03.18. 18:03

Hat helyszínen koszorúztak Diószegen

Az 1848-89-es forradalomra és szabadságharcról történő megemlékezés a település református templomában zajlott, ünnepi istentisztelet keretében.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Az istentiszteleten Bara László érmelléki esperes, helyi lelkipásztor hirdette az igei üzenetet. A lelkész szolgálatát követően először Mados Dávid szavalatát hallgathatták a résztvevők, majd pedig Hegedűs Szabolcs nemzeti érzelmeket felkorbácsoló énekekkel keltette az ünnepi hangulatot. A továbbiakban Bara Boglárka és Bara László Ábel szavalatára került sor. A templomi együttlétet követően a Széchenyi István huszárszázad állt díszőrséget az emlékhelyeken.

Bihardiószeg nem szűkölködik emlékhelyekben, többek között itt található, az első Erdélyben emelt Kossuth-büszt, ami hányattatott sorsa után ismét méltó helyére került. A koszorúzásokat megelőzően Mados Attila polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kiemelte a forradalom máig ható üzenetét, de egyúttal hangsúlyozta az összefogás fontosságát, kiemelte az előttünk álló négy választás jelentőségét. A nacionalista román párt erősödése nyomán a nemzeti kisebbségekre, köztük a magyarságra is komoly veszély leselkedik – figyelmeztetett. Mados egyúttal köszönetet mondott Ciprian Gabriel Antal ortodox papnak, valamint a helyi roma közösségnek, akik a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötték a diószegi magyarságot. „Ez a tisztelet irántunk, az elmúlt évtized munkájának az eredménye, amely a kölcsönös elfogadásra és a békés együttélésre való közös erőfeszítésre épül” – fogalmazott a polgármester.

Az eseménysor ünnepi helyszínein koszorút helyeztek el a forradalomra emlékeztető kopjafánál, a bihardiószegi születésű Kiss Pál tábornok emléktáblájánál, a Kossuth szobornál, az Írinyi testvérpár szobránál, gróf Széchenyi István egykori századának szálláshelyén, amiben ma a polgármesteri hivatal működik, valamint a temetőkertben lévő huszársírnál. Ghitea Angéla vezetésével a református kórus az alkalomhoz illő dalokat énekelt, amihez az ünneplő közösség is társult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában