Népek tengere

2024.03.17. 18:52

Felújított előadás a nemzeti ünnepen

Fotó: Vígh László Miklós

János Piroska

A Nagyvárad Táncegyüttes 2018-ban bemutatott, idén felújított Népek tengere című előadását láthatta március 15. estéjén a közönség. A színház nagyszínpadán este héttől előadott produkcióval a táncegyüttes a 2022-es Dubaji Világkiállításon is sikeresen szerepelt, és a nemzeti ünnepen előadott változat is elnyerte a közönség tetszését. 

Fotó: Vígh László Miklós

A Kárpát-medencében együtt élő népek néptáncvilágát bemutató produkcióban a kalotaszegi tájegység mellett – amely a díszletül szolgáló, időnként kagylókként beúszó festett tányérok formájában is megjelent – szlovák és cigány népzene, illetve néptánc is felbukkant. A mintegy másfél órás előadásban helyett kapott a humor, a szenvedély, de a vallásosság is, amely nemcsak a díszletelemként kivetített, a Kalotaszeg tájaira jellemző templomok rajzai, hanem az előadást keretbe foglaló egyházi ének –  Krisztus Urunknak áldott születésén – által is jelen volt. A produkció zárásaként énekelt részlet békességet kérő sorai pedig igen aktuálissá tették a darabot.

Az előadás rendezője, illetve egyik koreográfusa Sánta Gergő, a produkció létrejöttében koreográfusokként közreműködtek még Appelshoffer János, Rémi Tünde, Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili, Sánta-Bíró Anna.

A péntek esti ingyenes előadás a Szigligeti Színház, a Szent László Egyesület és a Bihar Megyei Tanács társszervezésében valósult meg. A Szent László Egyesület Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az előadást május 3-án megismétlik, a belépés akkor is ingyenes lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában