Beszámoló

2024.03.06. 18:00

Borászati szakmai estet tartottak Mihályfalván

A minőségi borászkodás és a kulturált borfogyasztás iránt érdeklődőket múlt szombaton az érmihályfalvi Gödör Rendezvényházba hívta Nagy László agrármérnök egy szakmai estre.

Balázs József Attila

Az esemény megszervezésében és lebonyolításában Hegedűs Attila helyi szőlész-borász volt segítségére, az ő mikropincészetéből kerültek ki a bemutatott tételek. Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője, januárban szervezett Érmihályfalván, a partiumi minőségi pálinkafőzők számára egy szakmai estet, majd februárban az érdeklődők részt vehettek Hegedűs Attila szőlőmetszési bemutatóján. Ezen az eseményen született az ötlet, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezzenek a jövőben boresteket, ahol betekintést lehet nyerni a nívós borkészítés és fogyasztás kulisszatitkaiba. Idén már három színvonalas rendezvényt szervezett Nagy László agrármérnök, ezzel is bizonyítva, hogy tavaly decemberben, nem érdemtelenül kapta meg Budapesten a XII. Kárpát-medencei Összefogás Fórum gáláján Az év külhoni falugazdásza díjat.

A nyitóbeszédet az est házigazdája tartotta, köszöntötte a megjelenteket, majd többek között elmondta, egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a helyi termelőkre és a helyi termékek fogyasztására. Örvendetes, hogy a minőségi borok iránt növekszik az érdeklődés és a kereslet, ami részben annak tudható be, hogy térségünkben is megnőtt a borversenyek száma. A magyar agrárminisztériumnak köszönhető, hogy Székelyhídon megnyílt egy borászati központ, ami magába foglal egy borlaboratóriumot is. Itt bevizsgáltathatják boraikat a termelők, reális képet kapva a bor állapotáról, ezáltal meghatározhatják a további teendőket a minőségi ital előállításához – zárta gondolatait Nagy László. Ezután Karsai Attila megbízott polgármester szólt a résztvevőkhöz, gratulált a rendezvény megszervezéséhez, méltatta az ötletgazdákat és kifejtette, ő és a városvezetés minden olyan rendezvényt támogat, amely magas szintet képvisel és a fejlődést szolgálja, legyen az akár sport, kulturális vagy szakmai. Nyakó József a helyi RMDSZ elnöke, köszöntője után a Hegedűs Attilához fűződő több évtizedes barátságáról beszélt, felelevenítve néhány történetet a múltból.

A beszédek után következett a szakmai rész, amelynek kezdetén Hegedűs Attila örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Bevezetőjében a borkóstolás alapjait mutatta be, lépésről lépésre vezette hallgatóságát a szőlészet és borászat rejtelmeibe. Rövid kitérőket tett, részben a bor kémiai összetételéről, a különböző szőlőfajták feldolgozásán át, az esetlegesen elkövethető feldolgozási, tárolási hibákig. Akik eddig nem ismerték Hegedűs Attila szakmai alázatát a szőlőművelés és a borkészítés iránt, most meggyőződhettek róla. Gondolkodás nélkül tud a különböző folyamatokról, összefüggésekről beszélni, úgy, hogy nincs benne féltékenység, minden ismeretét szívesen megosztja az érdeklődőkkel.

 

A bemutatóra hat tételt hozott, négy fehér, egy rozé és egy vörös bort. Az első tétel a Cserszegi fűszeres, második a Generosa, harmadik a Szürkebarát, negyedik a Tüdőszínű Bakator, ötödik a Kékfrankos rozé és végül a Kékfrankos került a poharakba. Mindegyik tételnél az adott szőlő sajátosságaira is kitért, néha vidám hozzáfűzésekkel színezve előadását, például a Tüdőszínű Bakatornál megtudhattuk, hogy funkcionálisan nővirágú, megjegyzésként hozzátette: nem elég, hogy nővirágú, de még válogatós is, hisz nem mindegy milyen porzó van a közelében. Ebből a borfajtából 1882-ben Zichy gróftól a kínai császár 200 palackot rendelt. A rendezvény ideje alatt tombolákat lehetett vásárolni, a nyeremények között értékes borászati könyvek, tárgyak és Hegedűs Attila borai voltak.

A szakmai bemutató és kóstoló után a vacsora következett amihez a finom falatokat a Trebian Party Food készítette, míg a jó hangulatról és zenéről a Főnix együttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában