Költözés

2024.02.26. 15:41

Új székhely a vízműveknek és a közszállítási vállalatnak

A Nagyváradi Vízművek (CAO) és a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) is több millió euróból akar új székhelyet építeni magának az Ogorului utcai II. számú ipari parkban.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Nem nyerte el mindenki tetszését az, hogy új székhely épüljön a Vízműveknek. A Nagyváradi Helyi Tanács múlt decemberi ülésén került napirendre az ügy, és az ellenzéki önkormányzati képviselők kritikával illették az elképzelést. Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos azt kérdezte az ülésen: „Honnan teszünk szert 55 millió lejre a Vízművek számára, amelynek jelenleg négy székhelye is van, és azok az ingatlanok bőven elegendőek?!” Kifejtette, hogy a vállalatnak nincs annyi profitja, hogy ezt a beruházást megvalósítsa, ráadásul a városban több tucatnyi utcában nem működik rendesen a víz- és csatornarendszer. „Ezt a 11 millió eurót először a váradiakra kellene költeni, és utána új székhelyet építeni az ipari parkban. Ez pénzpazarlás” – szögezte le a politikus. Hasonló hangvételben szólt hozzá a vitához Liviu Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos is, aki azt mondta, hogy 55 millió lejből mintegy 80 tömbház hőenergia-hatékonnyá tételét lehetne megvalósítani, illetve biztosítani lehetne a víz- és csatornaszolgáltatást az összes kiépülőben lévő váradi lakónegyedben. A liberális többségű tanács azonban gond nélkül megszavazta a határozattervezetet, majd idén februárban, a város idei költségvetésének a megszavazásakor máris elfogadta azt, hogy az első kétmillió lejt kiutalja a beruházásra. A Vízművek már készíti elő a dokumentációt a tenderhez, az épületegyüttes három éven belül kellene felépüljön. Az új székhely az Ogorului utcán kap helyet egy 15.182 négyzetméteres telken. Maga a székhely három épületrészből áll majd és háromemeletes építmény lesz, körülötte parkolóhelyeket alakítanak ki. A három épületrész 2324 négyzetméteren fog elterülni.

A helyi tanács ellenzéki politikusaival ellentétben Lucian Chindlea, a CAO vezérigazgatója szerint nagy szükség van egy új székhelyre. Az igazgató az összes olyan részleget egybe akarja gyűjteni, amelyek most egymástól távol levő épületekben vannak, ilyen többek között az Andrei Mureșanu utcában működő vízhálózat-részleg, a Petru Rareș utcai laboratóriumok és a szentmártoni munkapont. „A vállalatnak több mint 500 alkalmazottja van, akiket össze kell fogni, mert különben nagyon nehéz őket koordinálni” – mondta Chindlea. Kifejtette, hogy a belvárosi székhely nem megfelelő helyszín a Vízművek számára. „Szippantós kocsikkal és hálózatjavító járművekkel dolgozunk, amelyeknek nincs mit keresniük a városközpontban. Nekem semmiféle segítséget sem jelent az, hogy belvárosi székhelyünk van” – fogalmazott, hozzátéve: elegendő lenne számukra az, ha lenne a városházán egy munkapontjuk, ahol azok fizethetnék be a vízdíjat, akik nem akarnak online törleszteni. Chindlea elutasította az RMDSZ-nek és a PSD-nek arra vonatkozó ellenérveit is, miszerint a székhely megépítésére szánt pénzt inkább a hálózat korszerűsítésére és bővítésére kellene fordítani. Mint mondta, a hálózat-korszerűsítést uniós forrásokból, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében kell elvégezni, „Hiba lenne ezeket a munkálatokat a város pénzéből fizetni” – tette hozzá.

 

Az OTL egy még drágább, mintegy 16 millió euró értékű új székház építésére készül ugyanabban az ipari parkban, az Ogorului utcában. A két egyemeletes épületből álló komplexum része annak a jövőbeli buszpályaudvar-projektnek, amelyet az Északnyugati Regionális Operatív Terv keretében már biztosított európai pénzből építenek. Az épületben többek között irodák, irattár és egy konferenciaterem kap helyet az első emeleten, a földszinten pedig egy javítócsarnok lesz műhelyekkel és öltözőkkel. Mellette két napellenzőkkel ellátott parkoló lesz hagyományos és elektromos buszok számára, üzemanyagtöltő-állomással és töltőaljzatokkal. „A műszaki tervek most készülnek. A dokumentációt májusban véglegesítik, ezt követően kiírják a pályázatot a munkálatokra. A tényleges kivitelezés ősszel kezdődhet” – nyilatkozta Ovidiu Guler, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatóságának igazgatóhelyettese. A két székhely megépítésére több millió eurót fordítanak a helyi költségvetésből és európai uniós forrásokból. Florin Birta polgármester szerint nagy szükség van mindkét beruházásra. „Szeretnénk ezeket a tevékenységeket a város szélére vinni. Néhány évvel ezelőtt a Hőszolgáltató Vállalat, amelynek a központban, a Jean Calvin utcában volt a székhelye, a Borsi úti hőerőműnél lévő helyiségeibe költözött. A jövőben a Vízművek és a közszállítási vállalat az Ogorului utcába költözik” – fejtette ki a Bihoreanulnak a polgármester. Hozzátette, hogy a két vállalat jelenlegi székhelyei más, megfelelőbb rendeltetést kapnak. „Szükségünk van üres épületekre a városban, amelyeket tantermek elhelyezésére tudunk előkészíteni. Több iskola is felújításon fog átesni a jövőben, a diákok egy részét el kell költöztetnünk, és a vízművek helyiségei nagyon jók lennének erre” – magyarázta a polgármester a Vízművek székhelyére vonatkozó helyi tanácsi vitán.

OTL-székhely

A közszállítási vállalat székhelyének azért is költöznie kell, mert a jelenlegi telephelyen már nem tudják biztosítani a buszremíz áramszükségletét. „Annyi elektromos buszt fogunk vásárolni, amennyit csak tudunk. A töltőállomásoknak olyan áramcsatlakozásra van szükségük, amelyet az Atelierelor utcában nem tudunk biztosítani, ezért a székhelyet a körgyűrű túloldalára fogjuk áthelyezni” – fogalmazott Florin Birta. Másrészt az OTL mostani székhelye körül egyre-másra épülnek a tömbházak, és az ingatlanfejlesztők a busztelephelyet is kinézték már maguknak. Ezzel tisztában van a polgármester is. „Az egész Ceyrat negyed tele van tömbházakkal. A busztelephely körül mindenütt lakóparkok építésére vonatkozó övezeti városrendezési terveket nyújtanak be, így a telephelynek nincs már mit keresnie ott” – magyarázta. Valószínűleg néhány éven belül, az új busztelephely megépítése után az Atelierelor utcai telket a városháza elárverezi majd ingatlanfejlesztőknek, akik lakóparkot építenek majd oda.

Rhédey-palota

Az önkormányzat tehát ragaszkodik ahhoz, hogy az égisze alatt működő vállalatok a külvárosba tegyék át székhelyüket, csakhogy az így felszabadult belvárosi ingatlanait nem nagyon tudja hasznosítani. A legjobb példa erre a Jean Calvin utcai Rhédey-palota, amiben hosszú éveken át a Hőszolgáltató Vállalat működött, mely több mint hat évvel ezelőtt kiköltözött a Borsi útra. Azóta az épületnek a város tulajdonában lévő része üresen áll. „Négy árverést tartottunk az egykori Hőszolgáltató-székház bérlésére. Több cég is érdeklődött iránta, de egyik sem tett ajánlatot” – mondta Lucian Popa, a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője. A következő árverésre a jövő hónap elején kerül sor. „Ha akkor sem lesz ajánlattevő, akkor kérni fogjuk az árverés kikiáltási árának az újraértékelését” – tette hozzá. Az épületkomplexum legnagyobb, 520 négyzetméter alapterületű részének kikiáltási ára havi 7200 lej. Mivel a palota évek óta kihasználatlanul áll, ezért egyre romlik az állaga, ráférne már a felújítás, de mint azt Marius Moș, az önkormányzat nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának a vezetője lapunknak korábban elmondta, uniós finanszírozást aligha lehet majd nyerni a felújításra, mert az ingatlannak csak egy része van az önkormányzat tulajdonában, a másik rész a Ciac építkezési vállalaté. Az pedig még nem merült fel, tette hozzá, hogy ezt a részt kisajátítsa vagy megvásárolja a város. Valószínűleg azért, tehetjük hozzá, mert egyelőre a saját tulajdonában lévő épületrésszel sem tud mit kezdeni az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában