Áremelkedés

2024.02.21. 17:42

Többe kerülhet a taxizás

A román Szenátus hallgatólagosan elfogadta a taxistörvény módosítását, és ha a Képviselőház áldását adja rá, akkor életbe lép a megváltoztatott 2003/38. számú törvény, mely többek között lehetővé teszi majd a taxiszolgáltatás drágítását is.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A taxizást és a bérfuvarozást szabályozó 2003/38-as törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényjavaslatot tavaly októberben nyújtotta be a Szenátushoz két liberális honatya. A módosítások mind a sofőröket, mind az ügyfeleket érintenék. Többek között javasolják a viteldíjak emelését és a taxisengedélyek kiadási módjának a megváltoztatását. A javaslat kimondja, hogy az indulási ár lehet nagyobb, mint a viteldíj, azaz a fuvar kilométerenkénti ára, de azt is rögzíti a jogszabály, hogy az előbbi nem lehet több az utóbbi duplájánál. Ha például az indulási ár 4 lej, a viteldíj pedig 5 lej, akkor az indulási ár megemelhető, de nem lehet több, mint 10 lej. Tehát ha a jogszabályt a Képviselőház is elfogadja, és érvénybe lép, ez lehetőséget biztosít majd a taxivállalatoknak arra, hogy emeljék díjszabásaikat. A törvénymódosító javaslat kimondja azt is, hogy az éjszakai tarifa maximum 50 százalékkal lehet magasabb, mint a nappali. Ugyanakkor a településen kívüli fuvarozás díjszabása is legfeljebb 50 százalékkal lehet magasabb, mint a településen belüli viteldíj. Ha tehát a példánál maradva a viteldíj 5 lej, akkor az éjszakai tarifa maximum 7,5 lej lehet, és ha a településen kívül történő fuvarozás viteldíja napközben maximum 7,5 lej, éjszaka legfeljebb 11,25 lej lehet kilométerenként.
Azokon a településeken, ahol nem működik magán taxivállalat, a helyi önkormányzat létesíthet saját taxivállalatot, írja a módosító javaslat. Ezt azonban csak a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) által kiadott engedély alapján lehet létrehozni. Az önkormányzatok által taxizásra használt autók lehetnek saját tulajdonban, de az önkormányzat bérelheti és lízingelheti is azokat. A taxivállalkozók nem szerződhetnek alvállalkozó cégekkel a szolgáltatás ellátására, hanem csak engedéllyel rendelkező magánszemélyek lehetnek a taxivállalat alvállalkozói a módosítás szerint. A törvényjavaslat átment a Szenátuson, és a Képviselőházba került. Ha itt megszavazzák, akkor érvénybe lép a módosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában