Turizmus

2024.02.08. 18:01

Több mint kétszázezer turista jött Váradra a tavaly

A hivatalos adatok szerint tavaly 225.328 turista érkezett Nagyváradra, ami 11 százalékos növekedés 2022-höz viszonyítva. A külföldi turisták közül a legtöbben Magyarországról érkeztek a megyeszékhelyre.

Illusztráció

Forrás: Facebook/Visit Oradea

Pap István

A Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR – Visit Oradea) alapvető feladata minél több turista ide csalogatása, ezért az egyesület tavalyi tevékenységét ismertető szerdai sajtótájékoztatón is ezt részletezte a legalaposabban Alexandru Chira igazgató. Elmondta, hogy 2023-ban 225.328 turista látogatott Nagyváradra. Belföldről a legtöbben Bukarestből, Kolozsvárról, Brassóból és Temesvárról érkeztek hozzánk, külföldről pedig Magyarországról jött a legtöbb érdeklődő Nagyváradra, majd Lengyelország, Németország, Szlovákia és Izrael következik sorrendben ezen a listán. Chira elmondta, hogy a több mint 225 ezres látogatószám 11 százalékkal magasabb, mint volt az azt megelőző évben, de négy százalékkal elmarad a világjárvány előtti utolsó esztendőtől, 2019-től, amikor 236.793 turistát regisztráltak Nagyváradon. A tavalyi eredménnyel a bihari megyeszékhely a nyolcadik legkedveltebb turisztikai célpont volt Romániában, egy helyet esett 2022-höz képest. Nagyváradot Temesvár előzte meg, mely 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. Az első helyen Bukarest végzett, ahova 1,8 millió turista látogatott a tavaly, majd Brassó (722.948), Konstanca (500.206), Kolozsvár (496.360), Nagyszeben (386.263) és Jászvásár (374.910) következett.

Hullámzó érdeklődés

Chira kifejtette, hogy a január-április időszak nagyon jó volt, sok turista érkezett a városba, majd májustól októberig egyfajta megtorpanás volt megfigyelhető, mert az emberek inkább a kedvelt nyári desztinációkra, Törökországba, Görögországba, Horvátországba, Ciprusra stb. utaztak, továbbá az inflációs ráta emelkedése is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai turisták inkább spóroltak és lemondtak a city break típusú utazásokról. Októbertől ismét fellendülés volt tapasztalható, olyannyira, hogy tavaly decemberben 30.141 turista érkezett Nagyváradra, ez az eddigi legmagasabb havi látogatószám 2015 óta, amióta Várad méri ezeket az adatokat.
Hogy Nagyvárad kedvelt turisztikai célpont, bizonyítja az is, hogy két jelentős nemzetközi szállodalánc, az Ibis és a Mercure is bejelentette egy-egy hotel építését itt, melyek 2026-ra készülnek el. Egyébként Váradon 2023-ban hivatalosan 77 szállásegység, azaz hotel, hostel, panzió stb. volt, ez húsz százalékkal több, mint 2022-ben. Ehhez a 77 létesítményhez hozzá kell venni a Bookingon lévő 210, illetve az Airbnb felületen található 328 nagyváradi szálláshelyet is. Mindazonáltal a bihari megyeszékhelyre érkező turisták túlnyomó többsége, azaz 91 százalék hotelekben szállt meg. A statisztikai adatok szerint 2023-ban összesen 379.022 éjszakát töltöttek a turisták Nagyváradon. Alexandru Chira tájékoztatott arról is, hogy az elszállásolással foglalkozó jogi személyek a tavaly 1.881.500 lej turisztikai illetéket fizettek be, a magánszemélyek pedig, akik turistáknak adják ki a lakásukat, évi 500 lej illetéket fizetnek, ennek összege a tavaly 48.894 lej volt.

Egyéb tevékenységek

Ahhoz, hogy minél több turista érkezzen Nagyváradra, különböző reklámkampányokat is lebonyolított az APTOR. Influenszereket hívtak el, hogy mutassák be követőiknek a várost, emellett az egyesület összesen 137 klipet és videót készített, melyeket a közösségi médiában – a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on és a TikTok-on – tettek közzé. A legnagyobb hatást a Facebook közösségi oldalon regisztrálták, ahol a tavaly több mint 1,8 millió elérést produkáltak. Jelentős marketingeredménynek számít az, hogy a Google a váradi várat Arany Értékeléssel látta el a történelmi műemlékek, várak kategóriában Románia észak-nyugati régiójában. „Ez egy olyan megmérettetés volt, amiről mi nem is tudtunk” – árulta el Chira. Elhangzott továbbá, hogy a Nagyváradra látogató turistáknak különböző kedvezményeket biztosítottak, tavaly összesen 4420-en éltek ezzel a lehetőséggel. Az igazgató megemlítette, hogy 2023-ban az APTOR részt vett jelentős romániai és külföldi turisztikai vásárokon, köztük a berlini, a londoni és a varsói rendezvényeken. Chira beszélt az ingyenes idegenvezetési kampányról is, mely június 1. és szeptember 17. között zajlott minden hétvégén, és amelyen részt vehetett minden olyan turista és nagyváradi polgár, aki érdeklődik a város épített öröksége iránt. A túrák román, angol és magyar nyelven zajlottak, és egyenként körülbelül 2,5–3 órát tartottak. A kampányban 1191 érdeklődő vett részt, ami jelentős növekedést jelent 2022-hez képest, amikor csak 485 érdeklődő volt. Végül Alexandru Chira kiemelte, hogy az APTOR Romániában először hozott létre a helyi turisztikai rendszer támogatását szolgáló digitális felületet – CRM (Customer Relationship System) ügyfélkapcsolati rendszert, melybe a turisztikai ágazat legaktívabb szereplői: vendéglátóipari vállalkozások, kulturális intézmények és utazási irodák regisztráltak. A sajtótájékoztató végén Alexandru Chira külön-külön köszönetet mondott a Visit Oradea teljes csapatának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában